Een Japanse tuin op je speeltafel

Omdat de meeste Nederlandse uitgevers niet bereid bleken om deze website adequaat te informeren over nieuwe titels, ben ik met ingang van 2020 gestopt met de regelmatige publicatie van berichten over nieuwe releases. Maar wanneer een uitgever/distributeur actief interessante informatie aanlevert, doe ik er uiteraard iets mee. Bijvoorbeeld nu HOT Games mij meldt dat men een nieuwe Nederlandstalige Queen Games titel in distributie heeft. Dit nieuwe spel heet Zen Garden. In dit legspel van Mike Georgiou legt iedere speler zijn eigen Japanse tuin aan. Om aan het einde goed te scoren, doen ze dit doorlopend met een blik op de actuele opdrachten.

Iedere speler heeft een eigen speelbord met zestien velden, waarop hij in de loop van het spel tuintegels aanlegt. Rond de tuin loopt een geldspoor, waarop je met 12 pegels start. De tuintegels worden aangeboden op een centraal voorraadbord, waarop aan het begin van elke ronde drie rijen met elk vier open tegels worden aangeboden. De tegels in de onderste rij zijn gratis, in de middelste rij kosten ze één geld, in de bovenste twee geld. Elke tuintegel heeft een mix van drie verschillende kenmerken: er zijn zes terreinsoorten (bijv. zand of water), vijf versieringen (bijv. een pagode of een kraanvogel) en drie wandelpaden (zand, hout of steen). Aan het begin bepaal je via een combinatie van opdrachtbordjes op welke manieren en waarvoor je kunt scoren.

De actieve speler kiest één tuintegel, betaalt ervoor en legt hem in zijn tuin. Voordat je de nieuwe tegel aanlegt, mag je al jouw bestaande tegels als één groep horizontaal of verticaal verschuiven (zonder de onderlinge positie aan te passen). Vanaf de tweede tegel moet een nieuwe tegel altijd orthogonaal grenzen aan een bestaande. Wanneer je door het aanleggen een rij met vier gelijke versieringen vormt, krijg je een bonus van drie geld. Wanneer alle spelers aan de beurt zijn geweest, eindigt de ronde, schuift de startspeler door en wordt het tegelaanbod vernieuwd. De onderste rij wordt dan afgelegd, de rest schuift door en de gaten worden aangevuld.

Wanneer de tuinen zijn gevuld, eindigt het spel met de puntentelling. De gekozen mix van opdrachtbordjes bepaalt hoe en waarvoor je scoort. Denk aan progressief oplopende punten voor gesloten wandelpaden en voor sets versieringen, punten voor bepaalde tegels, punten voor de meerderheid in een bepaalde soort. Er zijn vijf soorten opdrachtbordjes. De eerste doet altijd mee, via de rest kun je spelen met scoremogelijkheden en complexiteit.

Zen Garden is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: