999 Games zoekt een troonopvolger

999 Games heeft deze week Crown of Emara uitgebracht. Dit bordspel is een ontwerp van Benjamin Schwer, de auteur van mijn voorjaarsfavoriet Hadara. De spelers strijden op twee speelborden om de kroon van Emara. Hiertoe moet je op het scorespoor zoveel mogelijk tevreden burgers zien te verdienen. Maar deze burgerpunten zijn niet genoeg, je moet ze ook een dak boven het hoofd bieden door voldoende bouwpunten op het scorespoor te verzamelen. In de loop van het spel voer je verschillende acties uit. De actieve speler speelt één kaart op een vrij veld van zijn tableau. De kaart bepaalt welke kaartactie jij uitvoert, het veld bepaalt het aantal locaties (1-3) dat jij één van jouw raadslieden tijdens jouw verplaatsingsactie op een van de borden moet verplaatsen. Je mag ook elk van de drie bonusacties eenmaal uitvoeren als je de bijbehorende kosten kunt betalen. Op het plattelandspeelbord krijg je voor de verplaatsing grondstoffen, die je op het stadsspeelbord nuttig kunt inzetten. Met de verzamelde grondstoffen kun je tijdens extra acties ambachtslieden en adviseurs werven, die jou de rest van het spel helpen. Verder kun jij jouw adellijke rang verhogen, wat jou meer aanzien oplevert en zo zorgt voor een grotere aanloop van burgers. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de benodigde punten te komen. Bouwpunten verdien je bijv. op de bouwplaats door hout en steen te leveren of door bij het kasteel boeken af te geven. Burgerpunten verdien je bijv. door brood aan de bouwplaats leveren om de arbeiders van voedsel te voorzien. Het spel eindigt na zes ronden, nadat iedere speler tweemaal al zijn actiekaarten heeft gespeeld.

Crown of Emara is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45-75 minuten. De spelregels bevat twee soloversies, waaronder een campagne, en twee regelvarianten.

Meer informatie: