Spiel 2019 breekt alle records

De afgelopen dagen was de Duitse stad Essen de spellenhoofdstad van de wereld. De internationale spellenbeurs Spiel 2019 trok tienduizenden bezoekers naar de Messe Essen en heeft daarbij weer alle records verbroken. Volgens het slotbericht van de organisator steeg het bezoekersaantal dit jaar naar het record van 209.000 spelliefhebbers (2018: 190.000). Voor en tijdens de beurs waren er al meer records gesneuveld: het vloeroppervlak groeide naar 86.000 m2, er waren 1.200 standhouders uit meer dan vijftig landen en er werden maar liefst 1.500 noviteiten gepresenteerd.

een blik op hal 3

Ondanks het toegenomen bezoekersaantal vond ik het nergens onaangenaam druk. Uiteraard was het zo nu en dan dringen geblazen in de gangpaden, maar ik heb de indruk dat de bezoekersstroom dit jaar beter over de hallen was verdeeld. Ik vermoed dat de nieuwe Eingang Ost hieraan een bijdrage heeft geleverd. Deze nieuwe ingang leidde je via de ongebruikte hallen 8 en 7 naar hal 6, waar Spiel 2019 voor veel bezoekers begon met een portie fantasy en mini’s.

een nieuwe toegang via Eingang Ost

Als Spielveteraan vond ik het leuk om weer eens over de oude beursvloer te wandelen. Hier lagen vroeger de hallen 12 en 10/11, tijdens mijn eerste beurzen het domein van Spiel. Het toenmalige Snackpoint tussen deze oude hallen, bij ons geliefd dankzij de grote bakplaat met Bratkartoffeln, bleek de verbouwingen te hebben overleefd.

De twee acties voor het goede doel Balu und Du, BrettSPIELcake en Spiel4Good, hebben 10.770 euro opgeleverd. Dit naschoolse begeleidingsprogramma voor jonge kinderen gebruikt dit geld als start voor de financiering van een nieuw locatie in Essen.

Spiel 2020 vindt plaats van donderdag 22 tot en met zondag 25 oktober 2020 in de Messe Essen.

In de loop van de week volgt een beursverslag.