Belratti wint de Kartenspielpreis 2019

Het kaartspel Belratti heeft de à la carte Kartenspielpreis van 2019 gewonnen. Deze spellenprijs wordt jaarlijks georganiseerd door het Duitse spellenblad Fairplay, een vakjury bepaalt de uitslag. Belratti is een ontwerp van Michael Loth. Het spel is geschikt voor 3-7 spelers vanaf negen jaar en heeft een speelduur van 20-45 minuten. Het spel wordt uitgegeven door Mogel Verlag.

de huldiging van Belratti in de stand van Fairplay

Een museum is op zoek naar nieuwe schilderijen; de spelers moeten samen voorkomen dat de schilderijen van de vervalser Belratti in de collectie worden opgenomen. Een deel van de spelers vertegenwoordigt elke ronde de schilders en probeert schilderijen in het museum te krijgen. De andere spelers spelen de museumdirectie en beslissen welke schilderijen worden aangekocht. Hiertoe krijgt iedereen een rolkaart toegewezen. Deze rolkaarten rouleren elke ronde.

De directeuren trekken elke ronde twee kunstkaarten van de stapel. Dit zijn de twee thema’s waarvoor ze schilderijen zoeken. De directeuren bepalen hoeveel kaarten de schilders mogen aanbieden (2-7). Vervolgens moeten alle schilders gezamenlijk deze hoeveelheid kaarten aanbieden. Zij bepalen zelf welke schilder welk aantal aanbiedt. De schilders mogen alleen hun eigen handkaarten zien en mogen niet over de afbeeldingen praten, alleen over de mate waarin de afbeelding bij de thema’s past (goed, middelmatig, slecht). Het is zaak dat de schilders goed onthouden welke kaarten ze voor welk thema aanbieden. De gekozen kaarten worden gedekt op tafel gelegd en aangevuld en geschud met vier kaarten van de stapel (de vervalsingen). De kaarten worden vervolgens omgedraaid, waarna de directie probeert te achterhalen welke kaarten door de schilders zijn aangeboden en wat de vervalsingen zijn. Daarna wijzen ze kaarten toe aan de thema’s en leggen ze de vier vermeende vervalsingen apart. Vervolgens wijst elke schilder aan welke kaart(en) hij heeft gespeeld. Elke aan het juiste thema gelegde kaart leggen de spelers op hun gezamenlijke scorestapel. Een onjuist thema levert niets op. Elke aan een thema gelegde vervalsing gaat naar de Belrattistapel. Met hulpkaarten kunnen de spelers zichzelf op verschillende manieren helpen. Gebruikte hulpkaarten krijgen ze pas terug wanneer ze een perfecte ronde spelen. Het spel is voorbij wanneer er zes of meer kaarten op de Belrattistapel liggen. De spelers winnen wanneer ze vijftien of meer punten hebben verdiend.