Spelen in het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum heeft samen met 999 Games het bordspel Art Collector gemaakt. Je treedt in de voetsporen van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, wiens collectie ten grondslag ligt aan dit prachtige museum. De spelers proberen in de galeries van vier verschillende landen een mooie kunstcollectie te verzamelen. Daartoe verzamel je kunstwerken in zes categorieën (oude kunst, de Stijl, kubisme, impressionisme, publieksfavoriet en Vincent van Gogh). Je koopt de kunstwerken met de juiste valuta rechtstreeks van de galeries, maar zo nu en dan kun je ook iets op een veiling bemachtigen. Het is zaak om voldoende geld te verzamelen. In de geldstapel duikt twee keer een scorekaart op, waarna de spelers hun punten tellen. Bij de eerste telling krijgt de speler met de meeste kaarten de winstpunten van de desbetreffende categorie. Bij de tweede telling wordt ook de tweede plaats beloond, bij de eindtelling tevens de derde plaats. De zes categorieën hebben een oplopende waarde, met Vincent van Gogh als koploper. Tijdens het spel kun je de hulp van Kröller-Müller’s adviseur H.P. Bremmer inroepen, die je een extra beurt bezorgt.

spelen met en tussen kunst

het spel in volle gang

Het spel werd geïntroduceerd op een sfeervolle bijeenkomst tussen de kunstwerken van het museum. Herman Tibosch, hoofd educatie van het museum, trapte af met een verhaal over de herkomst van het spel. Het idee voor Art Collector is gebaseerd op Kröller-Müllers online game ‘Verzamelen als Helene’. Dit spel was onderdeel van een lespakket voor middelbare scholieren. Toen het spel toe was aan een technische update, werd met de doelgroep gekeken naar nieuwe mogelijkheden. Na de vraag ‘kan het niet een écht spel zijn?’, was een eerste papieren prototype snel geboren. Uiteindelijk kwam men terecht bij 999 Games, waarna het bordspel Art Collector werd ontwikkeld. Het spel is geïllustreerd door tekenaar Erik Varekamp (bekend van o.a. VPRO Gids en HP De Tijd).

het ontstaan van het spel

Nadat Bert Calis van 999 Games het spelverloop had toegelicht, konden de genodigden het spel spelen in de expositiezalen van het museum. Het was een bijzondere ervaring om speelkaarten met kunst te verzamelen, terwijl de prachtige originelen aan de muur hingen.

Bert Calis wordt geinterviewd

een van de speelzalen

Art Collector is vanaf 21 oktober te koop. In de museumwinkel van het Kröller-Müller Museum is het spel tot en met 31 december 2019 voor de speciale prijs van  €10,00 te koop. In de webshop van het museum kost het spel € 19,95, maar worden tot 31 december 2019 geen verzendkosten in rekening gebracht.

een mooie aanbieding in de museumwinkel

Meer informatie: