Brikks

Brikks is een dobbelspel van de Duitse spelauteur Wolfgang Warsch. In dit spel scoor je punten door Tetris-blokken op jouw scorevel te noteren. Aan het begin tekent iedere speler een ander blok op de bodem van zijn scorevel, zodat de startposities verschillen. Vervolgens gooit de actieve speler telkens twee dobbelstenen. De zeszijdige steen bepaalt de rij en de kleur van het blok, de vierzijdige steen de kolom en daarmee de oriëntatie van het blok. De actieve speler mag de stenen één keer opnieuw gooien. De spelers markeren het resultaat met een fiche op hun overzichtsblad. Vervolgens moeten alle spelers het desbetreffende blok op hun scoreblad naar beneden laten vallen. Je kiest zelf waar je ‘m laat vallen. Raakt een blok onderweg een obstakel, dan blijft hij daar liggen. Je mag tijdens het vallen wel naar links en rechts schuiven om het blok geschikt door passende openingen te krijgen. Zie je een blok helemaal niet zitten, dan mag je het opblazen. Dit kun je drie keer tijdens het spel doen. Bedek je met het blok een stip van dezelfde kleur, dan krijg je er twee energiepunten bij op het energiespoor.

Tegen betaling van energie mag je het fiche op jouw overzichtsblad naar een naburige kolom verplaatsen, waarmee je de oriëntatie van het blok wijzigt. Voor vijf energiepunten mag je zelfs gericht een ander blok uitkiezen. Sommige velden op het energiespoor geven je een kruisje op het puntenspoor. Wanneer je met één blok 2-4 complete rijen tegelijk voltooit, mag je ook 1-4 kruisjes op het laatstgenoemde spoor zetten.

Het spel is voor jou voorbij wanneer je geen passend blok kunt plaatsen. De rest speelt door tot dezelfde situatie. Dan worden de punten geteld. Een rij met tien volle velden is vijf punten waard, negen velden zijn goed voor twee punten en acht velden voor één. Bij de hogere rijen wordt dit verdubbeld, bij de bovenste rij zelfs verviervoudigd. Je krijgt 0-75 punten voor de stand op het puntenspoor en ook nog wat puntjes voor ongebruikte bommen en energie.

Het regelboekje sluit af met een paar ‘levels’ (o.a. verlies van energiepunten wanneer je een foute stip bedekt), een variant voor twee spelers en regels voor solitair spel. De levels stellen je in staat bij spelers van verschillende sterktes met een handicap te werken.

Ten slotte

Dat Wolfgang Warsch in staat is om slimme dobbelspelletjes te bedenken, was sinds Clever al duidelijk. Brikks verrijkt het luchtige dobbelen met een beetje pit. Wanneer je voldoende energiepunten verzamelt, kun je het geluk in toom houden (en bovendien extra kruisjes op het puntenspoor verdienen). Door de verdubbelaars zijn de hogere rijen aantrekkelijk. Maar wanneer je te snel omhoog sprint, kun je met een beetje pech een voortijdig einde voor jezelf inluiden. Ten slotte roept het schuiven met de vallende blokken warme herinneringen op aan het verslavende computerspelletje uit mijn jongere jaren. Brikks moet het niet hebben van interactie. Op zijn hoogst kun je als actieve speler opnieuw gooien wanneer je ziet dat de eerste worp erg gunstig is voor een medespeler. Dit zit mij niet dwars, het solitaire puzzelen is leuk genoeg voor een half uur vermaak aan de speeltafel.

Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten