Kingdomino Duel, dobbelen voor twee

Het legspel Kingdomino was een van de pronkstukken in de catalogus van White Goblin Games, maar het heeft er alle schijn van dat de relatie met Blue Orange Games is bekoeld. Sommige Nederlandstalige edities van de spellen van deze Franse uitgever verschijnen de laatste tijd bij Asmodee; het vorige week uitgebrachte Kingdomino Duel wordt ineens weer door Geronimo gedistribueerd. Ik kan er geen touw aan vastknopen, maar wat maakt het uit zolang de spellen ook bij ons opduiken.

Zoals de naam doet vermoeden is Kingdomino Duel een tweepersoonsspel, in dit geval een roll & write dobbelspel. Iedere speler heeft een scorevel met zijn koninkrijk. In het midden staat het kasteel van de koning, daaromheen vind je de provincies die de zes hertogen in de loop van het spel gaan claimen. Elk gebied heeft een schild, waar het familiewapen van de lokale heerser wordt ingevuld. Er is ook ruimte voor een of twee kruisjes, dit zijn de notabelen die een bijdrage leveren aan jouw score. Op de vier zeszijdige dobbelstenen vind je de familiewapens terug, met 0-2 kruisjes ernaast. Een vraagteken geldt als joker.

De actieve speler gooit de stenen en kiest er één, de tegenstander kiest er vervolgens twee, waarna de actieve speler de laatste steen pakt. Deze twee stenen tekenen de spelers als ‘domino’ op hun scorevel, door de desbetreffende wapens orthogonaal naast elkaar te tekenen. Een van de wapens moet grenzen aan dezelfde soort of aan het neutrale kasteel. Toont de steen 1-2 kruisjes, dan noteer je deze ook. Eens per spel mag je zelfs een bonuskruisje zetten. Voor elke steen zonder kruisje streep je een bijpassend vakje door op het toverboek. Daarmee kun je maximaal zes leuke bonusacties verdienen, maar elke soort gaat alleen naar de speler die als eerste die soort weet te claimen.

Aan het einde van het spel tellen de spelers de scores van hun provincies, door het aantal gebieden te vermenigvuldigen met het aantal kruisjes. Een van de bonusacties levert ook nog wat punten op. De speler met de hoogste score wint.

Kingdomino Duel is een ontwerp van Bruno Cathala en Ludovic Maublanc. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. De eerste kennismaking beviel me goed. Uiteraard is geluk belangrijk, maar je keuzes doen er ook toe. Niet alleen voor je eigen score, maar ook omdat je het potentieel van de tegenstander in de gaten moet houden. Een leuke filler met wat interactieve pit.

Meer informatie: