Spiel 2019: Frosted Games

De Duitse uitgever Frosted Games presenteerde vandaag in een nieuwsbrief een handvol nieuwe spellen, die je onder meer op Spiel 2019 kunt verwachten. Je vindt deze uitgever in hal 1, stand G124.

Watergate draait om het schandaal rond de grootste presidentiele schurk van de VS (voorafgaand aan het hedendaagse dieptepunt). Een van de spelers vertegenwoordigt de redactie van de Washington Post. De redactie zoekt bewijs van het verband tussen verschillende sleutelfiguren en Nixon. De andere speler vertegenwoordigt de regering van Nixon. Hij probeert het bewijs te ontzenuwen – I’m not a crook – en tot het einde van de ambtstermijn aan de macht te blijven. Het spelsysteem is asymmetrisch en kaartgestuurd. Op de Frosted Games website kun je de spelregels downloaden.

Watergate is ontworpen door Matthias Cramer en geïllustreerd door Klemens Franz. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 30-60 minuten.

Bij Cooper Island ontdekken de spelers in vijf rondes een eiland, dat ze vervolgens koloniseren en cultiveren. Je exploreert het eiland door het plaatsen van gebiedstegels. Deze leveren grondstoffen op, die je gebruikt om gebouwen met speciale eigenschappen te stichten. Schepen zorgen voor bevoorrading vanuit de Oude Wereld. Onderweg moet je barrières slechten om het eiland verder te exploreren. Winstpunten registreer door schipmarkers rond het eiland te nemen. Op de route rond het eiland ontdek je kleine eilandjes, die grote voordelen kunnen opleveren.  Voor dit spel wordt ook nog een solitaire modus ontwikkeld.

Cooper Island is ontworpen door Andreas “ode.” Odendahl (bij ons bekend van La Granja) en geïllustreerd door Javier González Cava. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-120 minuten.

Lux Aeterna is een coproductie met Surprised Stare Games. In dit solitaire spel wordt een defect ruimteschip aangetrokken door een zwart gat. Jij moet in tien minuten (echte tijd!) door een stapel gebeurtenis- en actiekaarten spelen om het schip te redden. Ondertussen zweeft het schip verder en vallen meer systemen uit. Lux Aeterna is een ontwerp van Tony Boydell (o.a. bekend van Snowdonia).

De fans van mini-uitbreidingen moeten vermoedelijk even slikken, dit jaar verschijnt er geen grote Brettspiel-Adventskalender bij Frosted Games. In de nieuwsbrief wordt dit nog niet gepresenteerd als het definitieve einde, maar ik zou mijn adem niet inhouden. Er komt wel een goodiebox in het kader van de Deutsche Spiele Preis, maar deze wordt anders dan we de laatste jaren gewend waren. Onder de noemer ‘Classic’ mag je rekenen op mini-uitbreidingen van spellen die de afgelopen jaren hoge ogen gooiden bij deze spellenprijs.

Der Unterhändler: Verbrechenswelle is de Duitse editie van de tweede Hostage Negotiator: Crime Wave.

Het zombie-survival-festival Dawn of the Zeds is de Duitse versie van Dawn of the Zeds: Third Edition.

Frosted Games werkt ook nog aan de Duitse editie van Nemo’s War, maar dit spel zal Spiel waarschijnlijk niet halen.

Meer informatie: