Kennerspiel des Jahres 2019: Wingspan

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de winnaar van het Kennerspiel des Jahres van 2019 bekendgemaakt. Deze prijs voor het beste spel voor ‘kenners’ (let wel, dit is wat anders dan een spelexpert) is dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Het Kennerspiel des Jahres van 2019 is Flügelschlag/Wingspan. Dit spel is ontworpen door Elizabeth Hargrave en wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. De andere genomineerden waren Carpe Diem van Stefan Feld (alea/Ravensburger) en Detective van Ignacy Trzewiczek, Przemysław Rymer & Jakub Łapot (Portal Games).

Iedere speler krijgt een tableau met drie leefomgevingen, waarop hij rijen vogelkaarten aflegt. Er zijn 170 unieke vogelkaarten. Aan het begin van het spel beschik je over acht actiesteentjes, waarmee je om de beurt telkens één actie kiest. Er zijn vier actiemogelijkheden. Actie 1) Tegen betaling van de op de kaart afgebeelde voedselsymbolen (en op het tableau afgebeelde eieren) mag je een handkaart uitspelen op het eerstvolgende vrije veld van een van de drie leefomgevingen. Uiteraard moet de vogel zich daar thuis voelen. Het toevoegen van kaarten vergroot de opbrengst van de bij deze leefomgeving behorende actie. Actie 2) Je verzamelt voedsel door de op het eerstvolgende vrije bosveld afgebeelde dobbelstenen uit de – als een vogelhuisje vormgegeven – dobbeltoren te nemen en de desbetreffende voedselfiches te pakken. Actie 3) Je neemt zoveel eieren als zijn afgebeeld op het eerstvolgende vrije weideveld. Deze bewaar je in de vrije nesten op jouw vogelkaarten. Actie 4) Je trekt zoveel kaarten als zijn afgebeeld op eerstvolgende vrije moerasveld. Na de acties 2, 3 of 4 voer je van rechts naar links desgewenst de acties op jouw in die leefomgeving gespeelde vogelkaarten uit. Via deze kaartrijen kun je een lucratieve actiemotor opzetten. Nadat alle actiestenen zijn verbruikt, eindigt de ronde met een telling van de tussentijdse doelen, waarbij iedere speler één actiesteen moet inleveren. Na vier rondes volgt een eindtelling. Het spel is prachtig uitgevoerd, met name de afbeeldingen op de vogelkaarten zijn een lust voor het oog.

Commentaar: ik heb de drie genomineerden met veel plezier gespeeld, maar Wingspan was mijn persoonlijke favoriet. Ik vind het mooi dat deze toegankelijke, elegante en prachtige uitgevoerde engine builder de prijs heeft gewonnen.

Meer informatie: