Copenhagen op Speelwarden

Op de spellenbeurs Speelwarden (zaterdag 6 juli in Leeuwarden) presenteert distributeur HOT Games de kersverse Nederlandstalige editie van Copenhagen van Queen Games.

Dit bordspel speelt zich af in de havenwijk “Nyhavn”, beroemd om zijn panden met kleurrijke gevels langs de waterkant. Iedere speler heeft een huisbord met negen rijen en vijf kolommen. De actieve speler heeft de keus uit twee acties: 1) hij vult zijn hand aan met twee naast elkaar liggende gekleurde speelkaarten uit het aanbod, of 2) hij levert kaarten in om één geveltegel te kiezen en op zijn bord te bouwen. Het aantal in te leveren kaarten is gelijk aan het aantal velden op de gekozen tegel. Ook moet de kleur gelijk zijn. Bouw je de nieuwe tegel naast een tegel met dezelfde kleur, dan betaal je één kaart minder. Je bouwt uiteraard vanaf de grond naar boven en moet binnen het raster blijven.

Op de geveltegels zijn velden met vensters en metselwerk afgebeeld. Telkens wanneer je een verdieping (rij) of een onderdeel van jouw huis (kolom) voltooit, krijg je punten. Een rij levert één punt op en een kolom twee punten. Deze punten worden verdubbeld als de rij of kolom geheel uit vensters bestaat. Wanneer je over een wapenschild bouwt of een met een schild gemarkeerde verdieping voltooit, krijg je een bonus: een extra geveltegeltje of een fiche met een speciale vaardigheid (gerichter kaarten kiezen, een derde kaart nemen, goedkoper bouwen, kleurwissel of beide acties in dezelfde beurt). Het spel is voorbij zodra een speler twaalf punten of meer bezit, of wanneer de “Einde spel”-kaart wordt omgedraaid.

Copenhagen is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20-40 minuten. Het spel is ontworpen door Asger Harding Granerud en Daniel Skjold Pedersen en geïllustreerd door Markus Erdt.

Meer informatie: