Vilnius op Spieleschmiede

De Duitse uitgever OSTIA Spiele staat de laatste jaren garant voor speelplezier via kaartspellen in een Baltische setting. Het nieuwste spel Vilnius speelt zich af in de hoofdstad van Litouwen anno 1365. Dit spel wordt vanaf vandaag aangeboden via het gerenommeerde Duitse crowd funding platform Spieleschmiede. In dit coöperatieve spel proberen de 2-3 spelers de stad op te bouwen en te verdedigen tegen de aanvallen van de Teutoonse ridders van de Duitse Orde. Daartoe moeten ze de economie van de stad weer aan de gang krijgen om nieuwe strijders in te huren. En aan het einde moeten ze de Teutoonse slotaanval weerstaan. De aanvallen van de Duitse Orde doen de stadspunten slinken. Kom je op nul, dan heb je verloren. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 180 speelkaarten (waaronder gebouwen, eenheden, provincies, en ordekaarten).

Elke ronde bestaat uit  vier fasen. In de inkomstenfase trek je kaarten van de eenheden- of de provinciestapel. Hiermee huur je eenheden in en mag je gebouwen op de provinciekaarten bouwen. Sommige gebouwen laten je extra kaarten trekken. In de voorbereidingsfase trekt iedere speler een kaart van de Ordestapel en voert het effect uit. Vijandelijke eenheden leg je in een aanvalsrij die naar jouw landerijen marcheert. Gebouwen zijn Teutoonse verdedigingswerken, die je moet overwinnen voordat je de rdders uit een provincie kunt jagen. Er zijn verder versterkingskaarten en een kaart die de slotaanval start. In de stadfase voeren de spelers hun acties uit. Je kunt gebouwen bouwen, door de afgebeelde prijs te betalen met provinciekaarten. Je kunt een eenheid rekruteren, door aan de voorwaarden te voldoen en de afgebeelde prijs te betalen met provinciekaarten. Ten slotte kun je passen. In de militaire fase word je aangevallen door een Teutoonse kaartenrij wanneer die voldoende gevechtskracht heeft bereikt. De spelers mogen hun eenheden in de strijd gooien, ook wanneer hun eigen landerijen niet worden aangevallen. De vijandelijke kaarten tonen de symbolen die je moet inzetten om ze te verslaan. Jouw eenheden raken vermoeid of worden soms zelfs vernietigd. Niet verslagen vijanden kosten je stadspunten en slopen eenheden, gebouwen en provincies van de aangevallen speler. Heb je de aanval succesvol afgeslagen, dan kun je buit bemachtigen, verdedigingswerken slopen of zelfs provincies heroveren.

Vilnius is een ontwerp van Malte Meinecke. Het spel is geschikt voor 2-3 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 50-120 minuten. De Spieleschmiede campagne loopt tot 4 juli 2019. Het spel wordt in oktober 2019 geleverd.

Meer informatie: