Lekker stressen met realtime Pandemic

Z-Man Games komt 23 juni 2019 met een nieuw spel in de Pandemic familie, Pandemic: Rapid Response. De Amerikaanse editie van dit spel is vooralsnog exclusief bij Target verkrijgbaar, de Nederlandstalige editie zal via Asmodee in onze spellenwinkels opduiken. Pandemic: Rapid Response is een realtime spel. De zandloper zet de druk erop. De spelers moeten hun beurten zo snel mogelijk uitvoeren, met de medespelers coördineren en samenwerken, de dobbelstenen gooien, voorraden aanvullen en met het vliegtuig noodhulp leveren aan steden in nood. De steden zijn speelkaarten, waarop is afgebeeld wat daar nodig is. Deze duiken op naast het vliegplan.

Iedere speler heeft een eigen set dobbelstenen, die je inzet in de verschillende ruimtes van het vliegtuigbord. Je beweegt ermee over het bord, beweegt het vliegtuig naar een volgende stad, zet de juiste hoeveelheid en soort dobbelstenen in op actievelden in de ruimtes, activeert een ruimte wanneer er genoeg stenen liggen. In de productieruimtes creëer je hulpgoederen, die je bewaart in de opslagruimte. Dit proces genereert ook afval, dat je in het recyclecentrum moet vernietigen. Vanuit de opslagruimte kun je hulpgoederen aan de huidige stad leveren.

Wanneer de zandloper is verbruikt, pauzeer je het spel. Je moet een tijdfiche afleggen en een nieuwe stadkaart aanleggen op de juiste plek naast het vliegplan. Je kunt de uitdaging vergroten door ook nog een crisiskaart te trekken. Daarna ga je weer door. Zijn de tijdfiches op, dan verliezen de spelers. Dat gebeurt ook wanneer er te veel afval is geproduceerd.

Pandemic: Rapid Response is een ontwerp van Kane Klenko. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: