Essen spielt! 2019

Speelplezier in het Duitse Essen is voor Nederlandstalige spelliefhebbers geen onbekende. In oktober bezoeken we immers in grote aantallen de Internationale Spieltage. De in Essen gevestigde spellenspeciaalzaak AllGames4you organiseert meerdere keren per jaar een speelmiddag in het naastgelegen buurthuis. Op twee van deze dagen pakken ze wat groter uit: met Essen spielt! in mei en met de Essener Spieleherbst in november. Afgelopen zaterdag heb ik met Det, Rob und Bob de voorjaarseditie bezocht.

wat een zelfbeheersing (foto: Bob)

Na een bezoekje aan de winkel, waar de extra korting van 20% op de toch al scherpe winkelprijzen de kooplust van sommige medespelers tot grote hoogte wist op te drijven, vonden we een vrije speeltafel in de grote zaal. Daar werden tientallen actuele spellen gedemonstreerd en kon je bij een speluitleen jouw eigen keuze maken.

de speluitleen met de sympathieke gastheer Heinz

Wij speelden deze middag drie verse aankopen. Tussen de bedrijven door heb ik nog wat bijgekletst met een paar ‘industry insiders’. Dat leverde het leuke nieuws op dat Azul 3 in de pijpleiding zit, volgens mijn gesprekspartner de leukste van de reeks. Ik verheug me erop.

een zaal vol speelplezier

We trapten af met Die Tavernen im Tiefen Thal van Wolfgang Warsch. Dit is een erg leuke mengelmoes van deck building, drafting en worker placement. Je speelt de uitbater van een herberg; deze bestaat uit een tableau met losse onderdelen, die je in de loop van het spel kunt opwaarderen. Jouw herberg heeft drie tafels waaraan jij jouw gasten ontvangt, en verder een handvol personeelsleden en opslagruimtes. Jouw startdeck bestaat uit een aantal gasten, werknemers en een extra tafel. Aan het begin van de ronde trekken de spelers net zolang kaarten van hun deck totdat ze alle tafels met gasten hebben bezet. Daarbij hoop je voor die tijd een paar leuke personeelsleden uit je deck te toveren. Bijvoorbeeld een serveerster die jou een extra dobbelsteen in jouw eigen kleur oplevert, een bierleverancier die de bieropbrengst verhoogt of een bordenwasser waarmee je een dobbelworp met +1 kunt verhogen.

twee enthousiaste kroegbazen

Vervolgens gooit iedereen vier witte dobbelstenen, waarvan je er één kiest en de rest doorgeeft. Na een paar rondjes draften heb je vier werkers (of 1-3 meer door de serveerster), die je vervolgens inzet op de verschillende actievelden. Je mag niet alle stenen overal neerleggen, de acties geven aan wat waar mag. Hiermee moet je rekening houden tijdens het draften van de stenen, omdat je zo jouw medespelers soms een hak kunt zetten. Met jouw stenen produceer je voornamelijk bier en geld. Met bier lok je nieuwe gastkaarten, met geld nieuwe personeelkaarten of opwaarderingen van jouw kroeg. Een opwaardering is erg interessant, omdat dit niet alleen jouw actiepotentieel versterkt, maar jou ook een edele oplevert (goed voor 10 punten). Nieuwe kaarten leg je bovenop jouw deck, zodat ze de volgende ronde meteen actief worden. Met een andere actie zet je stapjes vooruit op een kloosterspoor, waar leuke bonussen op je wachten. Daar kun je verderop zelfs gratis edelen bemachtigen (je weet wel, 10 punten).

Rob in de shop

Na acht rondes wordt de rekening vereffend en telt iedereen de punten op zijn kaarten. We hebben alleen de basismodule gespeeld, die je met vier modules kunt uitbreiden. De basis was al zo geslaagd, dat ik met plezier uitkijk naar het vervolg. Er is nog geen Nederlandse editie van dit spel aangekondigd, maar deze kroeg is zo gezellig dat die er ongetwijfeld gaat komen.

De volgende noviteit was het kaartspel Natives van Kosmos. Hier begint iedere speler met een rij met zeven leden van een indianenstam, die je in de loop van het spel productief probeert uit te breiden. Elk stamlid heeft zijn eigen vaardigheid. Er ligt een open aanbod met nieuwe kaarten op tafel. De actieve speler moet één kaart van de stapel trekken en aan het aanbod toevoegen. Vervolgens mag hij voor elke eigen verkenner één extra kaart toevoegen. Daarna kies je wat je uit het aanbod neemt, waarbij de hoeveelheid stamleden met een bepaalde vaardigheid bepaalt hoeveel kaarten je van de gekozen soort mag pakken. Liggen er bijvoorbeeld drie zalmkaarten in het aanbod, en heb jij drie vissers, dan mag je ze alle drie boven je vissers leggen (kassa, negen winstpunten!). Zo verzamel je op verschillende manieren punten, waarbij je de mazzel moet hebben om een paar totems met bonussen in jouw sterke categorieën te verzamelen. Het geluk speelt een grote rol, maar het speelplezier lijdt hier niet onder. Wij hebben alleen de basisversie gespeeld. Er zijn meteen een paar uitbreidingen/varianten meegeleverd, genoeg om naar uit te kijken dus. Natives is een ontwerp van het auteurscollectief Trehgrannik.

een nieuwe Amigoklassieker

We sloten af met Reiner Knizia’s L.A.M.A., waarvan de titel het ultieme doel verraadt: leg alle minpunten af. Het spelmateriaal bestaat uit 56 speelkaarten (acht keer de cijfers 1–6 en acht lama’s) en 70 chips (1 en 10 strafpunten). Je schudt de kaarten, deelt er zes aan iedere speler, vormt met de rest een trekstapel, waarvan de bovenste kaart wordt omgedraaid als start van een aflegstapel. De actieve speler kiest één van drie actiemogelijkheden: kaart spelen, kaart trekken of passen. De bovenste kaart van de aflegstapel bepaalt wat je mag afleggen: een kaart met dezelfde waarde of één hoger, een lama op een ‘6’ of op een andere lama of een ‘1’ op een lama. De ronde eindigt wanneer iedereen heeft gepast of wanneer één speler alle handkaarten heeft afgelegd. Dan krijg je chips voor jouw resterende kaarten: de waarde van elke cijferkaart (maakt niet uit hoeveel je er hebt) en tien chips voor een of meer lama’s (dit doet een beetje denken aan Gesjaakt). De speler die alle handkaarten aflegt, mag een chip afgeven (bij voorkeur tien strafpunten). Je speelt door totdat iemand veertig strafpunten heeft verzameld. De speler met de minste punten wint. L.A.M.A. is een vreselijk leuk kaartspel, een en al luchtig vermaak! Wat mij betreft is dit een Amigoklassieker in de dop. Ik mag hopen dat 999 Games deze topper naar Nederland haalt.

Wingspan in het echt

Na een middag speelplezier sloten we de geslaagde dag af met een smakelijke hap bij een naburig grillrestaurant. Daar probeerde een roodborstje ons op het overdekte terras te verleiden tot een LARP-versie van Wingspan.

Meer informatie: