SPIEL DOCH! 2019 – speelplezier in Duisburg

Tegen het einde van de middag hebben we bij de speluitleen een potje Hexenhaus van Lookout Spiele gespeeld. Deze kende ik nog niet, maar ik was er benieuwd naar omdat 999 Games er binnenkort mee komt. Dit is een leuke grondstoffenverzamelaar, met een grappige driedimensionale manier om je economie op te bouwen. Je zit elkaar dwars in het wegsnaaien van kaartjes en opdrachten. Ik verheug me op de Nederlandse editie.

de grote speluitleen, fijne service

Daarna maakten we kennis met Silver & Gold van NSV. Dit spel bestaat uit zevenenveertig schatkaarten. Hierop vind je schateilanden met meerdere velden, die de spelers in de loop van het spel met hun uitwisbare stiften aankruisen. Iedere speler begint met twee open schatkaarten. Elke beurt bepaalt een expeditiekaartje hoe alle spelers deze beurt hun kruisjes moet zetten. Kan of wil je de expeditiekaart niet opvolgen, dan zet je één kruisje op één van je eilanden. Bij een veld met een X mag je een extra kruisje zetten. Bij een veld met een munt kruis je een munt aan op jouw scorekaart. Bij een veld met een palm krijg je punten. Heb je een volle muntenrij op jouw scorekaart, dan noteer je het hoogste nog beschikbare aantal winstpunten. Een vol eiland leg je op jouw scorestapel. Daarna kies of trek je een nieuw eiland. Na zeven expeditiekaarten wordt een nieuwe ronde gestart. Na vier rondes volgt de puntentelling. Dit grappige ‘draw & write’ spelletje verschijnt volgens NSV binnenkort ook bij White Goblin Games. Ik hoop wel met een betere materiaalkwaliteit, want op mijn Duitse kaartjes blijft een ‘schaduw’ van de uitgeveegde kruisjes zichtbaar.

nieuw bij NSV, binnenkort ook bij WGG

Bij Kosmos wilden we dolgraag het nieuwe kaartspel Natives spelen, maar de speeltafels van dit spel waren doorlopend bezet. Ik heb me er nog niet in verdiept, maar dit spel was zo populair dat ik brand van nieuwsgierigheid.

Natives bij Kosmos

Ik liep nog wat Duitse kennissen tegen het lijf, waarvan ik onder meer de tip kreeg om Rüdiger Dorn’s familiespelletje So ein Mist op de kop te tikken. Dit is een loopspelletje met de mogelijkheid tot pesten. Een rondje langs de verkoopstands leverde helaas geen succes op. Het spelletje was uitverkocht of nog niet ingekocht. So ein Mist…….. Maar een dag later kreeg ik vanaf de beurs een telefoontje van Niek. Het spelletje was weer te koop. Wunderbar!

Tot zover mijn eerste kennismaking met SPIEL DOCH! in Duisburg. Dit was een erg leuke beurs op een prachtige locatie. Warm aanbevolen! De volgende editie vindt plaats op 27 t/m 29 maart 2020.

Ik sluit af met een handvol foto’s.

de stand van Noris en Zoch

White Goblin Games

Wingspan vliegt ook in Duitsland de winkels uit

het nieuwe pick-up-and-deliver spel Vejen

deze kanjer van BSM is overal actief

een indrukwekkend complex

industriële geschiedenis

met decorstukken voor fans van treinspellen

Meer informatie:

Pagina's: 1 2