Edition Spielwiese – voorjaar 2019

Edition Spielwiese heeft op de Spielwarenmesse in Nürnberg twee nieuwe spellen van gerenommeerde spelauteurs gepresenteerd, die in de loop van deze maand worden uitgebracht. White Goblin Games heeft in het recente verleden meerdere spellen van deze uitgever naar Nederland gehaald. Het zou zomaar kunnen dat deze nieuwe spellen dezelfde route volgen, maar uiteraard doen de Drentse zwijgers daarover geen mededelingen in mijn richting.

Subtext is een partyspel van Wolfgang Warsch. De actieve speler trekt een kaart met een woord, onthoudt het afgebeelde woord zonder iets te zeggen, voegt woordkaarten toe tot er voor iedere speler één kaart beschikbaar is, schudt ze en deelt er één aan iedere speler. Een ook voor hem onbekende speler heeft nu de kaart met zijn woord. Vervolgens tekenen alle spelers een hint om dit woord uit te beelden. Daarna wedden de spelers op de hint die volgens hen overeenkomt met de tekening van de actieve speler. Het is de bedoeling dat de onbekende partners elkaar vinden. Hoe meer spelers op het juiste koppel hebben gewed, des te minder punten beide spelers verdienen.

Subtext is geschikt voor 4-8 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 20-40 minuten.

Bij Second Chance van Uwe Rosenberg begint iedere speler met een eigen polyvormig puzzelstuk van acht velden, dat hij op zijn speelveld van 9×9 velden tekent. Daarna worden elke ronde twee nieuwe puzzelstukken (1-7 velden groot) omgedraaid. Iedere speler kiest er één en tekent deze op zijn speelveld. Op een gegeven moment past geen van beide stukken. Dan krijg je een ‘second chance’ en mag je een persoonlijk puzzelstuk tekenen. Lukt dit, dan speel je de volgende ronde gewoon verder. Zo niet, moet je de rest van de ronde passen. Heeft iedereen gepast, of zijn de stukken verbruikt, dan wint de speler met de minste lege velden. Mocht je voortijdig alle velden hebben gevuld, dan win je meteen.

Second Chance is geschikt voor 1-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 10-15 minuten.

Meer informatie: