Portal Games in 2019

De Poolse uitgever Portal Games vierde afgelopen weekend zijn twintigste verjaardag op de eigen spellenbeurs Portalcon in Gliwice. Daar presenteerde Ignacy Trzewiczek de plannen voor 2019.

Het sfeervolle crime bordspel Detective is een groot succes. Van dit spel zijn wereldwijd inmiddels meer dan 86.000 exemplaren verkocht. Vorige week werd Detective genomineerd voor de Franse spellenprijs As d’Or in de categorie Jeu de l’Année Expert.

Detective wordt in maart uitgebreid met L.A. Crimes. Deze set bevat drie nieuwe zaken, die samen een volledig verhaal vormen. Dit verhaal speelt zich af in Los Angeles tijdens de jaren ’80. Het persbericht verwijst naar Beverly Hills Cop, blijkbaar moet je de grenzen van de wet verkennen om jouw zaken op te kunnen lossen. Deze uitbreiding introduceert observatie als nieuw middel.

Verder brengt Portal Games Detective naar Amazon Alexa. Je kunt straks een zesde zaak spelen via Alexa, met voice command en de bijbehorende app. Dit zorgt ongetwijfeld voor een spelbeleving die doet denken aan een spannend hoorspel.

De laatste nieuwe ontwikkeling in het Poolse misdaadmilieu is ‘The Detective: A Modern Crime Board Game Signature Series’. Dit is een nieuwe lijn met op zichzelf staande zaken, die worden ontwikkeld door gerenommeerde spelauteurs. Portal Games heeft de coryfeeën Rob Daviau en Mike Selinker hiervoor gestrikt.

De vijfde verjaardag van Imperial Settlers is aanleiding voor een stortvloed aan nieuwe producten. Imperial Settlers: Empires of the North is een zelfstandig spel van Ignacy Trzewiczek. Dit spel speelt zich af in het hoge noorden. Dit spel heeft drie volken: Schotten, Inuit en Vikingen. Voor elk volk zijn twee preconstructed decks bijgevoegd, met elk een verschillende speelstijl. Dit spel wordt in de nazomer verwacht.

Ook Imperial Settlers: Roll & Write is een op zichzelf staand spel. Het spelsysteem draait om engine building. Nieuwe gebouwen leveren jou speciale bonussen op. Uiteindelijk is het wel zaak om op tijd te beginnen met scoren. Je kunt het spel op twee manieren spelen. Bij het basisspel proberen 2-4 spelers meer punten te verzamelen dan de tegenstanders. Bij het solitaire spel ga je op avontuur op 48 unieke scorevellen, met verschillende uitdagingen en spelregels. Dit spel wordt al in het voorjaar op de UK Games Expo verwacht.

Er komt ook nog een Imperial Settlers: Big Box, dit is een ‘Portal Games Online Shop exclusive’. Deze box bevat een insert om al jouw kaarten in dezelfde doos te kunnen bewaren, er zijn alternatieve factieborden voor Amazons, Atlanteans en Aztecs en er is een set met nieuwe ‘anniversary common cards’.

Academics is het eerste Army Pack voor Monolith Arena. Dit leger heeft weinig, maar wel sterke eenheden. Het beschikt over veel runes en upgrades en hun banner is in staat om tegenstanders te vertragen.

Sand Runners is een nieuwe Army Pack voor Neuroshima HEX! 3.0.

Op Spiel 2019 wordt een nieuwe editie van Stronghold Undead verwacht. Dit spel wordt medio mei op Kickstarter gelanceerd.

Later dit jaar komt er ook nog een Kickstarter voor een derde editie van Ignacy Trzewiczek’s expertspel Prêt-à-porter, met fonkelnieuw artwork, verbeterde spelregels en meerdere extraatjes.

Uiteraard zitten de op Spiel 2018 aangekondigde uitbreidingen 51st State: Allies, Alien Artifacts: Breakthrough en Robinson Crusoe: Mystery Tale ook nog in de pijpleiding.

Meer informatie: