HUCH! op Spiel 2018

De Duitse uitgever HUCH! komt met een handvol nieuwe spellen naar Spiel 2018, waaronder een verse Romeinse puntensalade van Stefan Feld. Dit spel ziet er zo interessant uit, dat ik het hier wat uitgebreider voorstel. Je vindt deze uitgever in hal 3, standnummer D120.

Bij Forum Trajanum heeft iedere speler zijn eigen Romeinse nederzetting, die hij in twaalf rondes moet opbouwen en bevolken. Jouw nederzetting is afgebeeld op jouw eigen tableau met 6 x 6 gebieden, een tabel met jouw burgers en hun bonussen en een prestigelijst waarop jouw scorepotentieel wordt bijgehouden. Elke ronde worden twee straatkaarten omgedraaid. Iedere speler kijkt voor elke straatkaart in zijn nederzetting naar de rij/kolom met het bijpassende symbool en neemt uit elke rij/kolom één gebiedstegel. Een van de tegels geef je aan jouw rechterbuurman. In speelvolgorde speelt iedereen één van de actieve tegels en neemt de desbetreffende grondstoffen of actie(s). Met een grijze bouwmeester kun je een grijs gebouw stichten, gekleurde werkers laten je een gebouw in hun eigen kleur stichten, met een assistent kun je van kleur wisselen, een tribuun laat je de regels breken (door de straatkaart te negeren of ook de tweede gebiedstegel te gebruiken), met munten betaal je jouw burgers (die daarvoor bonusacties opleveren, zoals upgrades van het personeel of het incasseren van dubbele bonussen) en upgrades waarderen ten slotte jouw andere scores op.

Na de ontvangst van jouw grondstoffen sticht je een gebouw tegen betaling van de gevraagde combinatie van bouwmeesters, werkers en assistenten en plaats je dit gebouw in jouw nederzetting. Een dubbel gebouw levert een dubbele opbrengst op. Een grijze triomfboog is goed voor punten. Een grijze Basilica, markt of bibliotheek is goed voor een stap voorwaarts op het desbetreffende spoor op het centrale speelbord en levert daar een bonus op. Bouw je een gekleurd gebouw, dan stuur je een gezant naar de mozaïektegel met dezelfde kleur op het centrale speelbord en ontvang je een bonus in grondstoffen of punten.

Na vier rondes moet je eerst jouw burgers betalen voordat de punten worden toegekend. Daartoe plaats je ze in zes rijen die overeenstemmen met de rijen van jouw nederzetting. Voor elke rij waarvoor je een munt betaalt, garanderen de een of twee burgers dat zij de komende vier rondes hun bonussen zullen leveren en verdubbelen resp. verdrievoudigen zij de score van hun rij (aantal burgers +1 x grijze gebouwen). Bevat jouw nederzetting gekleurde bouwkranen, dan krijg je ook punten voor de gebouwen met de desbetreffende kleur(en). De eerder genoemde gezanten leveren ook op meerdere manieren punten op in hun forumtelling. Je krijgt verder punten wanneer je voldoet aan de voorwaarden van de bonuskaart van de desbetreffende telling. Doe je dit meerdere keren, dan scoor je vaker. Na twaalf rondes en drie tellingen is de winnaar bekend.

Forum Trajanum is een ontwerp van Stefan Feld. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-120 minuten. Van dit spel is geen Nederlandstalig regelboek beschikbaar, de uitgever is in onderhandeling over een Nederlandstalige editie.

Outback is een dobbelspel waarbij je Australische diersoorten moet verzamelen. Er zijn vijf diersoorten met elk achttien fiches. In het midden van de tafel ligt een jeep waarop telkens vijf dierfiches worden aangeboden. Iedere speler heeft een eigen bordje waarop hij deze fiches verzamelt. Daar zie je vijf rijen met 1-4 velden en een cijfer ernaast. Dit cijfer bepaalt hoe vaak je een diersoort moet dobbelen om een dierfiche in de rij te mogen leggen. De actieve speler gooit de zes stenen om een van de fiches vanaf de jeep te mogen plaatsen. Je mag drie keer gooien. Bij een mislukte beurt moet je een dierfiche uit de zak trekken en gedekt op jouw bordje leggen; dit veld is verloren. Elk geplaatst dier levert één winstpunt voor de desbetreffende diersoort op, plus één winstpunt voor elke verbonden soortgenoot. Drie fiches van dezelfde soort leveren een bonusfiche op, die een stijgend puntenaantal waard is. Het einde wordt ingeluid wanneer iemand zijn bordje vol heeft. Dan krijg je alleen punten voor de laatste drie diersoorten op het eerste deel van het scorespoor en punten voor alle diersoorten op het tweede deel van het spoor (die halverwege overigens wel herstart). Elk gedekt fiche kost je twee strafpunten.

Outback is een ontwerp van Michael Kiesling. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Andere nieuwe titels: Das Farbenmonster: Das Spiel voller Gefühle is een coöperatief kinderspel. Guinness World Records Challenges is een combinatie van trivia en behendigheid. Haste Worte? Das Würfelspiel is een communicatiespel met dobbelstenen. Die kleine Hexe: Das turbulente Flug- und Suchspiel en Die kleine Hexe: Das verdrehte Memospiel zijn twee kinderspellen van Kai Haferkamp. Sound Jack! is een muziekquiz met meer dan vierhonderd muziekbestanden in vijfentwintig categorieën. Twin It! is een reactiespel waarbij je zo snel mogelijk kaartkoppels moet herkennen.

Meer informatie: