Kosmos op Spiel 2018

De Duitse uitgever Kosmos presenteert een handvol nieuwe spellen op Spiel 2018. Je vindt deze uitgever in hal 3, standnummer Q104.

Roll for Adventure is een coöperatief dobbelspel in een fantasy setting. Het koninkrijk wordt van alle kanten bedreigd door de legers van de Schaduwmeester. De spelers moeten het land samen zien te redden. Iedere speler heeft een held met een speciale eigenschap. De actieve speler gooit al zijn dobbelstenen, kiest een resultaat en moet een of meer stenen met dit resultaat op een van de vier gebieden plaatsen. Heb je nog stenen over, dan moet je die opnieuw gooien, een cijfer kiezen en stenen plaatsen enzovoort. Via de plaatsing van de dobbelstenen kun je opdrachten vervullen, waarmee je de hoeveelheid machtstenen probeert te verdienen die nodig is om het spel te winnen. Pas na het vervullen van een opdracht krijg je de stenen weer terug. Je kunt je stenen trouwens ook gebruiken om vijanden te bestrijden (waarde 6 of meer afleggen) of in een gevecht verloren stenen terug te krijgen. Voordat de volgende speler aan de beurt is, wordt een vijandkaart omgedraaid en op het gebied met de desbetreffende kleur gelegd. Daarna volgt de aanval, niet alleen door de nieuwe vijand maar ook door eventuele overgebleven voorgangers. Hierdoor verlies je daar ingezette dobbelstenen of wordt het gebied beschadigd. Wanneer een gebied te veel schade oploopt, is het einde oefening. Er zijn ook nog varianten met speciale vijanden en uitdagender opdrachten.

Roll for Adventure is een ontwerp van Matthew Dunstan en Brett J. Gilbert. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Bij Tribes leidt iedere speler zijn stam door drie tijdperken, vanaf de oude steentijd waarin de stammen rondtrekken en jagen en verzamelen, via de jonge steentijd waarin de stammen de eerste nederzettingen stichten en beginnen te boeren en vissen tot aan de bronstijd waarin de eerste grote rijken ontstaan. Elke stam begint met een klein gebied. Door jouw acties vergroot je jouw gebied en jouw bevolking en daarmee de toegang tot grondstoffen. Via deze grondstoffen ontwikkelt jouw beschaving zich, wat jou toegang tot verdere ontwikkelingen en winstpunten oplevert. Naast de aandacht voor de ontwikkeling van jouw beschaving moet je ervoor zorgen dat jouw stam sterk genoeg is om natuurrampen, ziektes en overvallen te doorstaan. De actieve speler kiest een actiefiche uit een rij van zes. De eerste is gratis, sla je fiches over, dan moet je schelpen betalen. Drie fiches tonen één actie: bevolkingsgroei, bewegen en verkennen. De drie andere tonen een hand, die je alternatief kunt kiezen om een ontwikkeling te doen wanneer je toegang hebt tot de juiste grondstoffen. Een ontwikkeling levert voordeeltjes op en vergroot tevens het potentieel van een van de drie acties. Je moet de ontwikkelingen in principe in een bepaalde volgorde doen, maar één keer in het spel mag je een bocht afsnijden. Sommige ontwikkelingen activeren gebeurtenissen, vaak met een prijskaartje. Het spel eindigt na het voorgeschreven aantal gebeurtenissen. Dan krijg je punten voor de meeste gebieden, de meeste stamleden, jouw positie op diverse sporen en voor verzamelde berentanden.

Tribes is een ontwerp van Rustan Håkansson (bekend van Nations). Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

CATAN – Der Aufstieg der Inka is een nieuwe zelfstandige Catanvariant. Het speelveld toont het gebied van het huidige Peru, dat ten westen door de Grote Oceaan en ten oosten door oerwoud is omgeven. Deze smalle landstrook bevat acht gebiedssoorten die grondstoffen of handelswaren produceren. Naast bos, bergen, steengroeven, weiden en akkers zijn er oerwoudtegels (veren), oerwoudplantages (coca) en kustwateren (vis). Met de laatste drie handelswaren kun je niet direct bouwen, ze zijn bedoeld om te verhandelen. Iedere speler heeft tot doel om achter elkaar drie stammen te ontwikkelen. Hiervoor moet je de vereiste gebouwen neerzetten, waarmee de stam telkens met één ontwikkelingsniveau stijgt. Is het doel behaald, dan gaat de stam in verval, wordt op elk gebouw een struikgewas gelegd en begint de speler met het stichten van een dorp aan zijn volgende stam. De ontwikkeling van de eerste en de tweede stam is afgesloten wanneer je vier dorpen of twee dorpen en één stad bouwt. De derde stam is klaar met drie dorpen of één dorp en één stad. Voltooi jij de derde stam als eerste speler, dan heb je gewonnen. Vervallen locaties beperken de uitbouwmogelijkheden in de buurt, totdat je het struikgewas vervangt door een nieuw gebouw. Vervallen locaties blijven overigens wel produceren. Kort samengevat: deze variant blijft redelijk in de buurt van de basisregels, biedt een beetje variatie in het verzamelen en handelen, kent een andere opbouw van de score en is mooi uitgevoerd. Voor ondergetekende is dit wat te weinig nieuws onder de Zuid-Amerikaanse zon, voor een echte Catanfan is het vast weer smullen.

CATAN – Der Aufstieg der Inka is een ontwerp van Klaus en Benjamin Teuber. Het spel is geschikt voor 3-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ong. 90 minuten.

Imhotep – Das Duell is een tweepersoonsspel van Phil Walker-Harding, dat losjes is gebaseerd op zijn bordspel Imhotep. Hier laad je bouwfiches uit boten in een Egyptische haven. De actieve speler kiest één van drie actiemogelijkheden. Je kunt een speelfiguur op een vrij havenveld plaatsen. Je kiest een rij in de haven waar minstens twee speelfiguren staan, waarna elke figuur in volgorde een van de fiches uit de desbetreffende boot neemt en de boot ten slotte weer wordt gevuld. Is de voorraad fiches uitgeput, dan verdwijnt de boot uit het spel. Ontvangen bouwfiches leg je op de juiste locaties van jouw tableau: obelisk, tempel, piramide en grafkamer. Actiefiches bewaar je naast jouw tableau en kun je met de derde actiemogelijkheid eenmalig uitspelen. Met actiefiches kun je extra figuren inzetten, een fiche naar keuze uitladen, inzetten en uitladen combineren, fiches verwisselen en uitladen. Het spel eindigt wanneer de voorlaatste boot is verdwenen. Dan krijg je op verschillende manieren punten voor de locaties en resterende actiefiches en figuren in de haven.

Imhotep – Das Duell is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Lost Cities – Unter Rivalen is een nieuw kaartspel in de Lost Cities familie. Ook in dit spel leggen de spelers kaarten in de voorgeschreven volgorde af, waarmee expedities in verschillende kleuren worden ondernomen. Nieuw is het biedmechanisme waarmee je de kaarten bemachtigt. Je kunt verder op de uitkomst van een expeditie wedden. Lost Cities – Unter Rivalen is een ontwerp van Reiner Knizia, is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Word Slam Family en Word Slam Midnight zijn twee nieuwe varianten van het partyspel Word Slam van Inka en Markus Brand.

Code Breaker is een op kinderen toegespitste versie van EXIT, Die Katakomben des Grauens is een nieuwe escape room puzzel in de EXIT-reeks.

Die Legenden von Andor: Die verschollenen Legenden is een uitbreiding met drie nieuwe legenden.

Meer informatie: