Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2018

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag uit tientallen van 1 juli 2017 t/m 30 juni 2018 gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2018 bekendgemaakt. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts.

Azul, een ontwerp van Michael Kiesling, uitgegeven door Next Move Games en gedistribueerd door Asmodee. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten. Juryoordeel: de kleurrijke tegels nodigen direct uit om te spelen. De regels heb je snel geleerd, maar om de beste decoratie te maken, moet je toch goed plannen. Als geoefende speler kun je tevens je medespelers actief dwarszitten. Ook voor geslepen tegelzetters is dit een verslavend spel.

Luxor, een ontwerp van Rüdiger Dorn, uitgegeven door Queen Games en gedistribueerd door HOT Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 45 minuten. Juryoordeel: de weg naar de rijkdom van Luxor is geplaveid met herkenbare elementen, maar is toch zeker niet platgetreden. Het kaartmechanisme biedt mogelijkheid tot plannen met genoeg ruimte voor verrassingen. Veel keuzemogelijkheden, waarbij vooruitkijken, reageren op de acties van andere spelers en een dosis geluk uitstekend samenkomen. Doordat de tempel elk spel weer anders opgebouwd wordt, begin je steeds aan een nieuwe ontdekkingstocht.

The Mind, een ontwerp van Wolfgang Warsch, uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15 minuten. Juryoordeel: dit spel is erg sterk in zijn eenvoud. Minder regels is nauwelijks mogelijk. Wat een geweldig gevoel geeft het, als je erin slaagt steeds verder te komen. En als het niet lukt, dan wil je het meteen nog een keer proberen. Dit spel is een verfrissende aanvulling op het coöperatieve genre.

Chimera Station, een ontwerp van Mark Major, uitgegeven door Game Brewer. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf dertien jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten. Juryoordeel: een luchtige vormgeving met veel strategische mogelijkheden; de aanpasbare, vrolijk gekleurde aliens verklappen niet wat voor listig spel je in handen hebt. Het thema en de acties in het spel grijpen goed ineen. Voortdurend moet je op de acties van je medespelers letten en toeslaan als het groeiende ruimtestation daartoe de mogelijkheid biedt. Want zelfs in de oneindige ruimte is niet altijd plaats voor ieders plannen.

Gaia Project, een ontwerp van Jens Drögemüller en Helge Ostertag, uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-150 minuten. Juryoordeel: dankzij een prachtige mix van spelmechanismen biedt dit spel de speler veel diepgang. Een variabel speelbord, veertien mogelijke buitenaardse rassen en een veelheid aan tactische en strategische keuzes zorgen samen voor een immense herspeelbaarheid. De strijd om de overwinning vindt plaats op zoveel fronten, dat dit spel telkens weer uitdagend is.

Paco Ŝako, een ontwerp van Felix Albers, uitgegeven door hemzelf en gedistribueerd door HOT Games. Het spel is geschikt voor twee spelers en heeft een speelduur van 15-60 minuten. Juryoordeel: niet alleen is Paco Ŝako prachtig uitgevoerd, ook speelt het wonderlijk goed. Er gaat een hele nieuwe wereld op het schaakbord open. Alle stukken blijven op het spelbord, waardoor het spannend blijft tot het einde. Laat je betoveren, maar niet in slaap sussen, door dit fascinerende vredesschaak.

Bekendmaking winnaars

De jury komt binnenkort bijeen om de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs in de beide categorieën te bepalen. Deze winnaars worden op vrijdag 9 november bekendgemaakt en gehuldigd. Dit gebeurt op een feestelijke bijeenkomst aan de vooravond van het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 10 en 11 november 2018 in het Beursgebouw te Eindhoven.

Meer informatie:


Commentaar: de jury heeft inhoudelijk weer zes mooie spellen uit de hoge hoed getoverd. Wanneer ik de inhoud negeer, overheerst een deja vu-gevoel. Deze familielijst hebben we afgelopen voorjaar al in Duitsland gezien, op de – op een leuke manier verrassende – expertlijst staan twee varianten van oudere spellen. Wanneer je deze gedachten bij elkaar optelt is het misschien wat te veel een feest van herkenning.

Gaia Project en Paco Ŝako zijn ongetwijfeld legitieme kandidaten, maar ik vind het een beetje jammer dat de jury dit jaar niet zichtbaar aandacht heeft besteed aan de afweging van haar eigen spelregel over varianten (‘het spel is geen aanpassing of bewerking van een reeds in Nederland uitgegeven spel’).

Op de familielijst had ik persoonlijk liever Berenpark gezien, maar ik kan goed leven met het gekozen trio. Ik ben benieuwd wat eruit komt. Op de familielijst lijkt Azul de grote kanshebber, op de expertlijst zou ik het eerlijk gezegd niet weten. De jury heeft mij daar zoals gezegd op een leuke manier verrast.