dlp games op Spiel 2018

De Duitse uitgever dlp games komt met drie nieuwe titels naar Spiel 2018. In de webshop van de uitgever kun je de spellen met 10% beurskorting voorbestellen. Op de beurs vind je dlp games in hal 1, standnummer F133.

Der Reisende is een uitbreiding van het bordspel Altiplano. Deze uitbreiding introduceert een stapeltje gebeurteniskaarten, waarvan er elke ronde één wordt getrokken. Dit zijn i.h.a. leuke bonussen voor de spelers. Ook nieuw is de speelfiguur van de reiziger, die over de tegels trekt. Staat jouw speelfiguur naast hem, dan mag je een reizigersactie uitvoeren (goederen ruilen voor opaal of omgekeerd, een speciale actiekaart bemachtigen). White Goblin Games komt met een Nederlandstalige editie.

Het bordspel Manitoba speelt zich af in de gelijknamige Canadese provincie. Leden van de Cree-stam gaan op zoek naar grondstoffen en spirituele vooruitgang. Het centrale speelveld bestaat uit een aantal losse bordstukken met elk vijf gebieden (bos, steppe, heuvel, berg en meer). Op elk gebied ligt een bijpassende grondstof (bes, bizon, paard, adelaarsveer en kano). Er is verder een gezamenlijk bord met vier visioensporen vol bonussen. Iedere speler krijgt een dorpstableau en negen Cree-figuren in zijn kleur, waarvan er drie slapend in zijn wigwam beginnen, één op het scorespoor aan de slag mag en vijf werkwilligen enthousiast staan te springen op het dorpsplein. Een van de werkwilligen verhuist naar een gebiedsveld, wat jou de desbetreffende grondstof oplevert (aangevuld met nog een paar startgrondstoffen). Deze grondstoffen bewaar je op de pakhuissporen van jouw dorpstableau. Een andere werkwillige begint op een visioenspoor naar keuze en levert meteen de afgebeelde bonus op.

Elke speelronde is één speler de actieve speler en zijn de anderen passieve spelers. De actieve speler neemt de totem (een stapel met vijf schijfjes in de gebiedskleuren), pakt de gekozen actiekleur incl. de bovenliggende schijfjes en legt deze stapel in omgekeerde volgorde op zijn dorpstableau. Vervolgens mag je in de gekozen gebiedssoort tot twee acties elk één keer uitvoeren. Met de territorium-actie (ver)plaats je een Cree naar een vrij gebied van de gekozen soort. Een aanwezige grondstof leg je in jouw pakhuis of op een van de twee ceremonieplaatsen op jouw tableau. Wanneer een ceremonieplaats vol is, verhuizen de goederen alsnog naar jouw pakhuis en krijg je een wampum-fiche. Hiermee kun je een bes als joker inzetten of een slapende Cree uit jouw wigwam naar het dorpsplein halen. Met de visioenactie (ver)plaats je een Cree op het gekozen visioenspoor en incasseer je de bonus (waarvan sommigen alleen zijn bestemd voor de eerste speler die op dat veld landt). In plaats van deze twee acties kun je ervoor kiezen om slapende Cree-figuren vanuit jouw wigwam naar jouw dorpsplein te halen. Vervolgens mag elke passieve speler één territorium- of een visoenactie doen, maar moet zich beperken tot de schijfkleuren op het tableau van de actieve speler.

Aan het einde van elke ronde vindt een gebeurtenis of – na de derde en vijfde ronde van een seizoen – een telling plaats. Een tellingfiche bepaalt wat er wordt geteld: één bepaalde goederensoort, één van twee goederensoorten of je grootste goederensoort. Je krijgt de punten van het bovenste exemplaar van jouw pakhuis (twee strafpunten wanneer je de soort niet hebt). Alle goederen van deze soort gaan terug naar de voorraad. Alle Cree-figuren op de desbetreffende gebiedssoort gaan terug naar jouw wigwam. Op elk leeg gebied wordt een passende grondstof gelegd. Aan het einde van het spel worden alle goederensoorten nog een keer geteld en is de winnaar bekend.

Manitoba is een ontwerp van Remo Conzadori en Marco Pranzo. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-75 minuten.

Het bordspel Valparaíso speelt zich af in de gelijknamige Chileense stad aan het begin van de negentiende eeuw. De spelers sturen hun handelaren op pad om via goederen en geld winstpunten te verdienen. Elke ronde begint met een planningsfase, waarin iedere speler kiest welke actie- en/of bonuskaarten hij deze ronde wil gebruiken. Hij legt ze in de geplande volgorde gedekt onder zijn tableau. In de actiefase worden de kaarten omgedraaid en voert iedere speler om de beurt één kaart uit. In principe in de gespeelde volgorde, maar voor een paar peso’s kun je daar soms mee goochelen.

Met een kaart kun je de desbetreffende basisactie uitvoeren. Op veel kaarten zijn ook nog alternatieve acties afgebeeld. De basisacties zijn: 1) Goederen verladen tussen jouw pakhuis en jouw schip. 2) Een goed uit je pakhuis verkopen voor 10 peso’s. 3) Een handelaar inhuren voor drie verschillende goederen. 4) Een handelaar verplaatsen door peso’s te betalen. 5) Bouw voor 10 peso’s een huis op een locatie met een eigen handelaar. Een woonhuis in Valparaíso is elke ronde goed voor opbrengsten en een bonus voor de spelers met de meeste huizen. Een tolhuis in een dorp zonder markt reduceert jouw reiskosten en levert tol op van medespelers. Een handelshuis in een dorp met een markt telt als een virtuele handelaar. 6) Je mag handelen in elk dorp met een markt en minstens één eigen handelaar. Per dorp mag je zo vaak handelen als je handelaren bezit. Op marktegels is afgebeeld wat de handeltjes opleveren (goederen, geld of punten incasseren). Staan er vreemde handelaren, dan moet je ze 1 peso per stuk betalen. 7) Jouw schip naar een ander zeeveld verplaatsen. 8) Op een zeeveld met zeehandel kun je een bonuskaart bemachtigen door de gevraagde identieke goederen uit jouw laadruim af te geven.

Nadat de kaarten zijn afgewikkeld en de acties zijn uitgevoerd, eindigt de ronde. Dan krijg je geld en/of goederen voor jouw woonhuizen, een bonus van 5 of 2 peso’s voor de spelers met de meeste woonhuizen en mag je één verdiende bonuskaart afgeven om de afgebeelde winstpunten te incasseren. Dan keren de handelaren terug naar Valparaíso (je mag per dorp zonder huis één handelaar achterlaten) en wisselt de startspeler. Het einde wordt ingeluid wanneer iemand achttien punten heeft verzameld. Dan volgt een eindtelling met punten voor goederen, peso’s en bonuskaarten.

Valparaíso is een ontwerp van Louis & Stefan Malz (de coauteurs van Rococo). Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 45-90 minuten.

Meer informatie: