Trans Europa bij Ravensburger

Ravensburger komt medio oktober met een nieuwe versie van Trans Europa, het vlotte en toegankelijke treinenspel van de in 2007 overleden spelauteur Franz-Benno Delonge. Trans Europa is het zusterspel van Trans America, waarvan al eerder een Nederlandstalige editie verscheen. Je vindt deze Amerikaanse voorloper op de andere kant van het dubbelzijdige speelbord van deze nieuwe Ravensburger editie. De voorkant van het speelbord toont een kaart van Europa met een raster waarop spoorlijnen worden aangelegd en waarop vijfendertig steden in vijf kleuren zijn afgebeeld. Deze steden en kleuren vind je ook terug op de vijfendertig stadskaarten. De vijfentachtig railstaafjes worden gebruikt om spoorlijnen aan te leggen.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler van elke kleur één stadskaartje. Deze kaarten houd je geheim voor je medespelers. Het is de bedoeling om jouw steden via spoorlijnen te verbinden. Aan het begin zet je ergens jouw startmarker neer. Elke speelbeurt bestaat uit het neerleggen van één of twee rails op een enkele lijn of één rails op een dubbele lijn. Nieuwe rails moet altijd via het spoornet met jouw startsteen zijn verbonden. Het is toegestaan om jouw spoornet te verbinden met het netwerk van een of meer medespelers. Hierdoor zijn ook uithoeken ineens goed te bereiken. Als iemand – actief of passief – zijn vijf steden heeft verbonden, dan eindigt de ronde meteen. De winnaar van de ronde krijgt vier punten, de score van de medespelers wordt gekort op basis van hun ontbrekende verbindingen. Het spel is afgelopen na de ronde waarin iemand dertien of meer winstpunten heeft verzameld.

Het regelboekje sluit af met een spelvariant met in totaal negentien speciale gebeurteniskaarten, waarvan er elke ronde één wordt geactiveerd. Deze kaart wijzigt de spelregels van deze ronde.

Trans Europa is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Meer informatie: