Een bestelboek vol 999 Games nieuws

999 Games heeft onlangs een nieuw ‘bestelboek’ voor de winkeliers uitgebracht. In deze catalogus worden de spellen en distributietitels van 999 Games in woord en beeld gepresenteerd. Ik las van de week het bestelboek 2018/2019, waarbij mijn oog op meerdere interessante nieuwe titels viel. Ik geef alvast een beknopte opsomming. Wanneer er t.z.t. beeldmateriaal en meer informatie over releasedata en spelinhoud beschikbaar komt, volgt uiteraard meer.

Op Catan is van alles aan de hand. De twintigste verjaardag van de Nederlandse editie wordt gevierd met een jubileumeditie van de Catan Big Box. Deze dikke doos bevat het basisspel, de uitbreiding voor vijf en zes spelers en de scenario’s ‘Beste Vrienden’, ‘Helpers van Catan’, ‘Mallorca’ en ‘New York’. De Games of Thrones variant was al in januari aangekondigd en wordt naar verwachting volgende week eindelijk uitgebracht. De volgende zelfstandige variant zit ook al in de pijpleiding, Catan: De opkomst van de Inca’s krijgt ook een Nederlandse editie. Maar dat zal wel 2019 worden.

The Climbers is de Nederlandse editie van het gelijknamige abstracte spel uit 2008. Je moet het hoogste niveau van een speelveld uit kleurige bouwblokken zien te bereiken. Daarbij verplaats en draai je blokken, gebruik je ladders om hoogteverschillen te overbruggen en blokkeer je jouw tegenstanders. Dit spel zou in de tweede helft van augustus moeten verschijnen.

999 Games is nog lang niet klaar met escape rooms. Voor de EXIT-reeks worden twee nieuwe titels aangekondigd: Het Mysterieuze Museum en De Onheilspellende Villa. De Pocket Escape Room-serie wordt uitgebreid met Het Mysterie van Eldorado en een tweede nieuwe titel, waarvan de naam nog niet beschikbaar is.

King’s Dilemma is de Nederlandse editie van een spel van Horrible Games. Dit is een interactief spelsysteem waarbij het verhaal van het koninkrijk zich met elke getrokken speelkaart verder ontwikkelt. De titel slaat op de constante spanning tussen de belangen van het koninkrijk en jouw eigenbelang. Dit lijkt me een interessant spel.

De Legenden van Andor krijgt een Bonusbox, met vier nieuwe legenden, de held ‘De Wolfskrijger’, nieuwe gebeurteniskaarten en een soundtrack op CD.

Begin september verschijnt de Nederlandstalige editie van Andreas Seyfarth’s bouwspel Manhattan, het Spiel des Jahres van 1994. Hierin bouw je wolkenkrabbers in verschillende wereldsteden. Daarbij voor je een felle strijd om de controle over de torenflats, om meerderheden in de steden en om de grootste wolkenkrabber op het bord. Dit is een topper, die wat mij betreft al veel eerder in Nederland had mogen verschijnen. Manhattan is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar.

Muse is een prachtig geïllustreerd partyspel voor 2-12 spelers in de stijl van Dixit. Als team probeer je op basis van de aanwijzing van een muze de juiste kaart te kiezen. Ik heb van dit spel nog geen concrete releasedatum gehoord. Gezien de Speelgoed van het Jaar nominatie zal Muse uiterlijk in de eerste week van september moeten verschijnen.

Carnavalo is een bordspel voor 2-6 spelers vanaf tien jaar waarbij je als carnavalsleider veren moet verdienen op verschillende feestlocaties.

Carcassonne Safari is een zelfstandige variant op het populaire spelsysteem, waarbij je zoveel mogelijk Afrikaanse dieren moet spotten.

Chronicles of Crime is een coöperatief spel waarbij je samen een misdrijf moet oplossen. Je gaat van start met een app op je telefoon en scant de fysieke spelonderdelen in jouw speurtocht naar de oplossing.

Er zitten ook nieuwe tweepersoonsspellen in de pijpleiding. Bij Outlaws moet je in het Wilde Westen met deductie en bluf jouw tegenstander zien te verslaan. Patchwork Xtrem is een uitdagende versie van het briljante tweepersoonsspel van Uwe Rosenberg. Hier verdien je bonussen door rekening te houden met symbolen op jouw tableau en door bepaalde gebieden te vullen. Dit spel bevat acht verschillende tableau’s.

Saboteur: De Verloren Mijnen is een bordspelvariant van het populaire kaartspel Saboteur. Twee dwergenclans zijn op zoek naar schatten in een mijn. Uiteraard kan het gebeuren dan niet ieder clanlid even loyaal is.

Ten slotte zag ik een aankondiging van Beverclan, een zelfstandig speelbare uitbreiding van het kaartspel Beverbende.

Meer informatie: