Speelgoed van het Jaar nominaties Just Games

Ik ontving gisteren een persbericht van Just Games, waarin deze spellenuitgever bekendmaakt dat twee spellen zijn genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2018. Het educatieve spel Reis door de Ruimte met André Kuipers is genomineerd in de categorie 10 – 11 jaar en het coöperatieve bordspel Jurassic World in de (naar mijn mening belachelijke) categorie 18+ spellen. De Speelgoed van het Jaar organisatie zal alle genomineerden vanaf woensdag 15 augustus op de website presenteren, de winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 7 november 2018.

Bij Reis door de Ruimte reizen de spelers samen met André Kuipers door de ruimte en landen met hun raket op verschillende planeten en hemellichamen in ons zonnestelsel. Tijdens hun reis ontdekken ze ruimtevaartobjecten en astronomische verschijnselen. Door deze te verzamelen, verdienen de spelers ‘flight patches’. Dit klinkt gemakkelijker dan het is, want bewegen in de ruimte is anders dan op aarde. Als je eenmaal onderweg bent, kun je halverwege je baan niet stoppen of omkeren. De speler die als eerste al zijn ‘flight patches’ verzamelt en terug is bij de raket, heeft gewonnen. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Jurassic World is een coöperatief bordspel waarbij de spelers samen een park met dinosaurussen beheren. Alle spelers kiezen een werknemer om het park mee te besturen. Deze werknemers hebben verschillende vaardigheden. Spreek af wie botten van de dinosaurussen gaat opgraven, wie het DNA kloont om de dinosauriërs te creëren, wie de hokken bouwt en wie de financiering regelt. Iedere speler heeft zijn eigen expertise, maar goede samenwerking is belangrijk. Door te dobbelen, gebruik te maken van de speelkaarten en slim te spelen kun je een groot park met dinosaurussen beheren. Let alleen wel op, hoe meer dinosaurussen het park bevat, hoe groter de kans op uitbraken met gruwelijke gevolgen. Het Jurassic World bordspel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten.

Meer informatie: