Spiel der Spiele 2018

Vandaag is de winnaar van het Spiel der Spiele 2018 bekendgemaakt. Deze Oostenrijkse spellenprijs wordt sinds 2001 uitgereikt door de Wiener Spiele Akademie. De hoofdprijs gaat dit jaar naar Istanbul Das Würfelspiel van Rüdiger Dorn, dat in het Duitse taalgebied wordt uitgegeven door Pegasus.

Naast de winnaar strooien de Oostenrijkers elk jaar met het predikaat ‘Spiele Hit’. De kinderhits zijn Schlaraffen Affen, Speed Colors en Tief im Riff. De familiehits zijn Azul, Salamamba en Woodlands. De vriendenhits zijn 5 Minute Dungeon, Bunny Kingdom en Die Quacksalber von Quedlinburg. De experthits zijn Gaia Project, Heaven & Ale en Pulsar 2849. Daarnaast is er een Sonderpreis voor Interaction van Manfred Lamplmair en Reinhard Kern, uitgegeven door Rudy Games. Dit spel is via een app verbonden met sociale netwerken als Facebook.

Commentaar: Istanbul is best een leuk dobbelspel, waarbij je aanvankelijk wordt verleid door de schijnbare belofte van verschillende strategieën en de bijbehorende keuzes. Maar in de praktijk blijkt het niet veel meer dan mazzelen met dobbelen. Ik zou er normaal niet over piepen, maar met een hoogvlieger als Ganz schön clever in de jaargang verbleekt deze winnaar een beetje. Soit, ieder zijn ding.

Meer informatie: