Een kiloknaller van Alea

Eind maart verscheen in Duitsland een nieuw Legacy bordspel bij Alea, The Rise of Queensdale van Inka en Markus Brand. De ontwikkeling van dit spel is maar liefst 1.234 dagen voor de releasedatum begonnen. Het spel weegt 3,5 kg en bevat meer dan 1.400 onderdelen. De koning wil in het dal van Queensdale een nieuwe burcht voor zijn koningin laten bouwen. Daartoe wordt eerst een nieuwe stad gesticht, waarin iedere speler verantwoordelijk is voor zijn eigen wijk. In jouw wijk bouw je jouw deel van de stad naar eigen inzicht uit en lever je een bijdrage aan de burcht van de koningin. Het is de bedoeling om als eerste een van de vier burchtdelen te voltooien en daarvoor 70 roempunten te ontvangen.

Je speelt The Rise of Queensdale in meerdere potjes, totdat een speler het laatste tijdperk succesvol volbrengt. Elke pot bestaat uit meerdere speelrondes. Aan het begin van een ronde gooien de spelers hun vijf dobbelstenen, zetten ze de stenen beurtelings in om grondstoffen te verzamelen en om acties uit te voeren en krijgen ze de stenen aan het einde van de ronde weer terug. Aan het begin heeft een dobbelsteen de volgende velden: hout, leem, steen, gulden en 2x actie. Via de eerste vier velden bemachtig je de desbetreffende grondstoffen. Via de actievelden op het actiebord (en later op kaarten) kun je acties uitvoeren. Met de acties kun je o.a. inkomsten verdienen, jouw verkenner op pad sturen om kruidenfiches met allerlei voordeeltjes te verzamelen (zoals waarzeggerkaarten die een kijkje in de toekomst geven), brood bakken, de armen voeden om een stap op het tevredenheidspoor te zetten, gebouwen bouwen om jouw economie aan te jagen of een nieuwe volgeling uit de zak trekken. Er zijn verschillende soorten personages die jou behulpzaam zijn.

Een pot is voorbij wanneer minstens één speler zijn eigen tijdperkdoel op het scorespoor bereikt. De spelers kunnen daarbij in verschillende tempo’s en voor verschillende doelen spelen, waarbij volgens de regeltekst een achterstand goed valt in te halen. In het spelregelboek vind je lege kaders, waar in de loop van het spel stickers met nieuwe/gewijzigde spelregels worden geplakt. Ook het speelbord, het actiebord, de tableaus van de personages en de dobbelstenen kunnen van stickers worden voorzien.

The Rise of Queensdale is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten voor een enkele pot, terwijl de totale campagne 20+ uur kan duren. Een Engelstalige editie verschijnt in de loop van de zomer. Er is ook belangstelling uit Polen, Italië, Frankrijk en China gemeld. Een Nederlandstalige editie verwacht ik niet, gezien de bestendigde gedragslijn van Ravensburger Nederland in de laatste jaren.

Meer informatie: