Cat’astrophes Kickstarter

De Belgische uitgever Hellion Cat heeft vandaag een Kickstarter voor het kaartspel Cat’astrophes gelanceerd. Dit vlotte en luchtige pestspelletje draait om kattenkwaad in de letterlijke zin des woords. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 64 kattenkaarten in vier kleuren en twee scorebordjes (de ene om de kattenkwaadscore bij te houden, de andere voor de strafpunten). Het aantal spelers bepaalt met hoeveel kattenkaarten je speelt. Er zijn drie soorten kattenkaarten: met kattenkwaad en een geniepige streek verhoog je de kattenkwaadscore van de speler waarop de kaart wordt gespeeld; met gespin verlaag je deze score.

De actieve speler heeft de keuze uit drie acties: één kaart gedekt voor zichzelf spelen, één kaart gedekt voor een tegenstander spelen, of één of twee kaarten trekken. Iedere speler mag maar één gedekte kaart voor zich hebben liggen. Nadat iedereen zijn actie heeft gedaan, worden de kaarten open gedraaid en in speelvolgorde uitgevoerd. Eerst worden de geniepige streken uitgevoerd, pas daarna volgen de andere kaarten. De mutaties in de kattenkwaadscores worden bijgehouden op het desbetreffende scorebordje. Daarop zijn drie grenzen gemarkeerd bij 10, 15 en 20 punten. Wanneer je zo’n grens passeert, heb je het te bont gemaakt en krijg je 1, 2 of 3 strafpunten. Met gespin daal je op het kattenkwaadspoor en kun je strafpunten kwijtraken. Het spel is voorbij wanneer de trekstapel is verbruikt of een speler 20 strafpunten heeft verzameld. Dan leveren jouw resterende kattenkwaad- en geniepige streekkaarten hun waarde aan extra strafpunten op (wees in de eindfase dus voorzichtig met kaarten trekken). De speler met de minste strafpunten is de winnaar.

Cat’astrophes is zeer eenvoudig en toegankelijk en ongetwijfeld bedoeld voor liefhebbers van vlotte pestspelletjes. Ik ben gecharmeerd van de prachtige illustraties, de kaarten zijn een lust voor het oog. Het spel bevat ook Nederlandstalige spelregels, die overigens nog wel een redactierondje kunnen gebruiken.

Cat’astrophes is ontworpen door Ludovic Mahieu. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van 10-20 minuten. De Kickstartercampagne loopt tot 8 april. Bij succes wordt het spel naar verwachting in oktober 2018 uitgebracht. De auteur liet me weten dat Asmodee het spel in de Benelux zal distribueren.

Meer informatie: