Zoch – voorjaar 2018

De Duitse uitgever Zoch brengt in het voorjaar van 2018 de volgende spellen uit.

Menara is een nieuw behendigheidsspel, dat op het eerste gezicht even doet denken aan Villa Paletti. Ook hier construeer je met (in totaal 78) houten zuilen en grillig gevormde bodemstukken een hopelijk stabiel, maar in de praktijk vaak wankel, bouwwerk. Bij dit spel moeten de spelers echter samenwerken. Wanneer je onderweg fouten maakt, word je gestraft met een extra verdieping. Tijdens het spel verhuizen de zuilen ook nog eens naar boven. Menara is een ontwerp van Oliver Richtberg. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 10-60 minuten.

Bij het kaartspel Rock the Bock zijn hippe dieren op zoek naar tickets voor een concert. Het spel bevat 50 dierkaarten en drie soorten speciale kaarten. Iedere speler begin met een hand dierkaarten en één exemplaar van elke speciale kaart. Er is een stapel plaatskaarten, waarvan elke ronde de bovenste wordt omgedraaid. Deze plaatskaart geeft per diersoort en de gemengde VIP-zone aan hoeveel tickets er beschikbaar zijn. Iedereen speelt één gedekte dierkaart en draait deze om. Daarna speelt iedereen nog twee kaarten (dier en/of speciaal). Speciale kaarten kunnen extra plaatsen voor een diersoort of toegang tot de VIP-zone opleveren. Per diersoort en de VIP-zone wordt bepaald of er genoeg tickets zijn. Zo niet, moet de speler met de meeste van deze soort zijn kaarten terug op de hand nemen, enzovoort. Uiteindelijk zijn er genoeg tickets en mogen de dieren naar binnen. Dan legt de speler met (op dat moment) de meeste kaarten de dieren van die soort open op zijn scorestapel (= kaartwaarde aan punten). De op een na meeste legt ze dicht op zijn scorestapel (= twee punten per kaart). De rest neemt ze terug op de hand. Na drie tellingen is het concert voorbij. Rock the Bock is een ontwerp van Christwart Conrad. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

Saus und Brau’s is een verzamelspel met een geheugenelement. Een heks vliegt met haar bezem over het speelbord om vijf ingrediënten voor een toverdrank te verzamelen. Aan de randen van het speelbord liggen meerdere dichte ‘toverboeken’ waarin een ingrediënt is afgebeeld. De heks is een houten speelfiguur, die je met een staafje minstens eenmaal rond haar as laat draaien. Daarna heeft haar bezemsteel aan in welke richting ze beweegt. Onderweg vliegt ze over ingrediëntfiches, maar die mag je alleen pakken wanneer je het juiste toverboek opent. Bij een slang of een salamander moet je zelfs twee toverboeken openen. Saus und Brau’s is een ontwerp van Thomas Daum en Violetta Leitner. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf vijf jaar en heeft een speelduur van 20 minuten.

Flick Fleck is een puzzel- en legspel voor kinderen. Ieder spelertje heeft een eigen koe, waarop een deel van de bonte vlekken opnieuw aangelegd moet worden. Je pakt steeds een tegel uit de centrale voorraad, draait deze om en moet deze passend (wit aan wit, zwart aan zwart) aanleggen. Wie als eerste zijn koe heeft gevuld, wint het spel. Flick Fleck is een ontwerp van Michael Kallauch. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf vier jaar en heeft een speelduur van 10 minuten.

Geistesblitz Junior is een nieuwe titel uit de bekende reeks reactiespellen. Deze versie richt op kinderen vanaf vier jaar. Op tafel staan vier houten speelfiguren: spook, kikker, kuiken en big. Er wordt een kaart omgedraaid, waarna de spelertjes snel moeten bepalen welke figuren in de juiste kleur op de kaart zijn afgebeeld. Daartoe probeer je de juiste figuren te pakken. Voor elk juist figuur krijg je een bonuskaart. Er is een variant waarbij je niets mag pakken wanneer een zwart spook verschijnt. Geistesblitz Junior is een ontwerp van Jacques Zeimet. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf vier jaar en heeft een speelduur van 15 minuten. Dit spel verschijnt t.z.t. ook bij 999 Games.

Monster Meister is een geheugenspel, waarbij iedere speler een eigen gedekte set van 4 x 4 monsterkaarten heeft. Midden op tafel ligt een stapel met acht zwerfmonsters en een stapel met tien (van twaalf) opdrachtkaartjes. De bovenste opdracht wordt omgedraaid. Dan draait iedereen het vereiste aantal monsterkaarten in zijn eigen speelveld om en probeert daarbij zoveel mogelijk monsterpunten te verzamelen. De speler met de meeste punten verwijdert een monsterkaart en schuift deze onder zwerfstapel. De speler met de minste punten trekt een kaart (met een vreemde rugkleur) van de zwerfstapel en voegt deze aan zijn speelveld toe. Na tien rondes wint de speler met de minste monsters in zijn eigen rugkleur. Monster Meister is een ontwerp van Maja & Amelie Dorn (inderdaad, familie van). Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

Meer informatie: