Winnaars Gouden Ludo 2017

De Gouden Ludo is een belangrijke Vlaamse spellenprijs, die dit jaar voor de negende keer is uitgereikt. De prijs kent twee categorieën, familie- en expertspellen. Begin oktober waren in elke categorie drie spellen genomineerd voor de eindronde. Een grote groep Vlaamse spellenclubs heeft uit de genomineerden de twee winnaars gekozen. Deze zijn vanavond bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst voorafgaand aan de beurs Spel 2017 in Antwerpen.

De winnaar in de categorie expertspel is Great Western Trail van Alexander Pfister, uitgegeven door 999 Games. De andere genomineerden waren Navegador (The Game Master) en Terraforming Mars (Intrafin).

De spelers kruipen in de huid van echte Texas-ranchers die in de 19de eeuw hun kuddes runderen van Texas naar Kansas City drijven.  Daar zullen zij per trein worden vervoerd naar verder gelegen oorden. Tijdens de route bezoek je verschillende locaties waar je telkens één of meer acties kan uitvoeren.  Soms ontvang je beloningen als je bepaalde kaarten kan afgeven, soms dien je langs ramptegels of gebouwen van andere spelers te gaan hetgeen je reis duurder maakt.  Elke locatie heeft zijn specifieke voordelen, zoals bijvoorbeeld het inhuren van bijkomende arbeidskrachten (fiches), het oprichten van nieuwe (persoonlijke) gebouwen (tegels) of het aankopen van nieuwe runderen (kaarten).  Het aankopen van een mengeling van verschillende soorten (kleuren) runderen is cruciaal omdat per trein nooit dezelfde runderen per trein mag transporteren. De afgeleverde dieren leveren inkomsten op die dan weer de volgende ronde(s) kunnen worden benut. Buiten het centrale speelbord waarop de verschillende locaties en de reisroutes zijn afgebeeld, heeft iedereen nog een eigen spelerstableau ter beschikking dat wordt gebruikt om de arbeidskrachten neer te leggen, extra voordelen vrij te spelen.  Bovenaan is ook een handig overzicht voorhanden waarop de fases visueel worden voorgesteld.  Naast het tableau heeft elke spelernog  ruimte voor zijn persoonlijke runderstapels (trek- en aflegstapel) en zijn doelkaarten. Het spel eindigt als er geen plaats meer is om bijkomende arbeidskrachten aan te bieden op de arbeidsmarkt, waarna elke speler nog eenmaal aan de beurt komt. Dit tactisch bordspel is door de variëteit van startende locatietegels (en de volgorde waarin ze gelegd worden) steeds anders.  Het spel scheert terecht hoge toppen in de rankinglijst van Boardgamegeek.

De winnaar in de categorie familiespel is Kingdomino van Bruno Cathala, uitgegeven door White Goblin Games en Blue Orange Games. De andere genomineerden waren Century: De Specerijenroute (Asmodee) en Magic Maze (Sit Down!).

Kingdomino is een kortdurend en eenvoudig legspel, waarbij elke speler een eigen koninkrijk bouwt. Het koninkrijk bestaat uit 1 centraal startvakje waarop een kasteel geplaatst wordt.  Rondom dit kasteel zal elke speler tijdens het spel 12 dubbele tegels leggen zodat deze uiteindelijk een raster zullen vormen van 5 op 5 enkele tegelvlakken.  De dubbele tegels kennen we van een klassiek dominospel.  Op elke helft van een tegel staat een landschap afgebeeld.  Op sommige kaarthelftjes staan ook kronen afgebeeld. Doel van het spel is om elke beurt een keuze te maken uit een van de openliggende dominotegels die op numerieke volgorde zijn opengelegd.  De speler die de tegel met de laagst waarde kiest heeft als voordeel dat deze als eerste de tegel van de volgende ronde kan kiezen. Het finale  doel van het spel is om ter meeste punten te scoren.  Punten worden gescoord door het aantal aangrenzende vakken van een gelijksoortig landschap te vermenigvuldigen met het aantal kronen dat op dit soort van uitgestrekt landschap is afgebeeld. Omdat elk spel een aantal tegels uit het spel worden genomen, is vooraf niet geweten welke tegels in het spel gaan voorkomen.  Bovendien wisselt de volgorde en combinatie van tegels naargelang deze uit de speeldoos worden genomen en worden blootgelegd. Het spel duurt niet lang en is toegangelijk voor alle leeftijden.

Commentaar: de Gouden Ludo is wat anders dan een publieksverkiezing waarbij honderden stemmers zonder speelervaring lukraak een stem uitbrengen. De Vlaamse clubscene is groot en actief, wat deze spellenprijs inhoudelijke waarde geeft. De Vlaamse spelliefhebbers hebben twee mooie winnaars gekozen. Ik vind het leuk dat beide spellen ook voor de Nederlandse Spellenprijs waren genomineerd, en dat we nu vier hoogwaardige winnaars in het Nederlandse taalgebied hebben (al laat ik stiekem een traantje voor Magic Maze).

Meer informatie: