HABA op Spiel 2017

De Duitse kinderspellengigant HABA heeft twee jaar geleden een nieuwe familiespellenlijn gelanceerd, met toppers als Avonturenland (winnaar Nederlandse Spellenprijs 2016) en Karuba. De collectie familiespellen wordt dit najaar uitgebreid met vier nieuwe titels, die zijn voorzien van Nederlandstalige spelregels (al staan ze nog niet allemaal op de website). Op Spiel 2017 vind je HABA in hal 3, standnummers F102 en F103.

Rüdiger Dorn heeft een kaartspelvariant voor zijn legspel Karuba bedacht. Iedere speler heeft een stapel met zestien genummerde speelkaarten, waarvan je er aan het begin drie op de hand neemt. Op de kaarten vind je avonturiers in vier kleuren, tempels in dezelfde kleuren, junglepaden, kristallen en goudklompjes. Het spel duurt acht rondes, elke ronde bestaat uit drie fases. De spelers kiezen eerst twee gedekte handkaarten, die ze daarna tegelijk omdraaien. Tel de cijfers op de kaarten bij elkaar op. De speler met het laagste totaal (bij een gelijke stand alle betrokkenen) moet één van de beide speelkaarten op zijn aflegstapel leggen. Vervolgens leggen de spelers hun kaart(en) aan hun eigen eiland (van max. 4×4 kaarten). Ten slotte vult iedereen zijn hand aan tot drie kaarten. Aan het einde krijg je punten voor elke avonturier met een ononderbroken pad naar zijn tempel. De basisscore is drie punten, elk kristal is één punt en elke goudklomp twee punten waard.

Het Karuba kaartspel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15 minuten. [Info]

Iquazú is een prachtig uitgevoerd bordspel van Michael Feldkötter. De spelers behoren tot een of ander fantasievolk, dat edelstenen achter een waterval verstopt om ze tegen vijanden te beschermen. De actieve speler trekt vier kaarten, of hij speelt kaarten van één kleur om een van zijn edelstenen op het bord te plaatsen (op een veld met dezelfde kleur als de gespeelde kaarten). Er zijn meerdere kolommen, voor de linker kolom moet je één kaart spelen, voor de volgende twee kaarten enzovoort. Waarom zou je meer betalen? In de duurdere kolommen blijven je stenen langer liggen en kunnen ze meer opleveren. De laatste speler plaatst na zijn beurt een waterdruppel op het hoogste vrije veld van de linker kolom. Wanneer deze kolom is gevuld, scoren de spelers punten voor hun edelstenen in de kolom. Ze verdienen daarnaast lucratieve bonusfiches voor de meerderheden in horizontale rijen. Met deze bonusfiches kun je extra kaarten trekken, de kleurregel negeren, een extra beurt spelen en extra punten verdienen. Aan het einde van de scoreronde wordt de waterval één kolom verschoven, waardoor nieuwe bonussen verschijnen en edelstenen in het water verdwijnen. Nadat de laatste kolom is voltooid, is de winnaar bekend.

Iquazú is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 50 minuten. Een meerderhedenspel met een vlot spelverloop en indrukwekkend spelmateriaal? Dat klinkt als materiaal voor mijn verlanglijst. [Info]

Dobbelkoning is een dobbelspel van Nils Nilsson. Het spelmateriaal bestaat uit zes dobbelstenen en 65 speelkaarten, die zijn verdeeld in drie categorieën: 15 dorpskaarten, 10 strafkaarten en 40 burgerkaarten. De dorpskaarten worden per soort verdeeld over vijf stapels, met de waarde 2 bovenop, 3 in het midden en 4 onderop. De burgers vormen een dichte trekstapel, waarvan er vijf open onder de vijf dorpsstapels worden gelegd. De strafkaarten vormen een open stapel. De actieve speler gooit de zes stenen om aan de voorwaarden van een burgerkaart te voldoen. Lukt dit, dan neem je die burgerkaart en de bovenste bijbehorende dorpskaart. Lukt dit niet, dan krijg je een strafkaart en moet je de rechter burgerkaart uit de rij afleggen. Aan het einde van je beurt schuiven de burgerkaarten naar rechts en wordt links een nieuwe burger aangelegd. Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer een stapel is uitgeput. De kaarten in jouw scorestapel leveren dan de afgebeelde (straf)punten op. Sommige burgers zijn goed voor een extraatje.

Dobbelkoning is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30 minuten. [Info]

Conex is een kaartspel van Prospero Hall. Iedere speler begint met vijf handkaarten. De actieve speler mag twee kaarten trekken of één kaart uitspelen en aanleggen. Op elke kaart staan gekleurde Conex-hoeken. Je mag een Conex-hoek alleen afleggen op dezelfde achtergrondkleur (op het scorebord of een al openliggende kaart). Jouw kaart mag alleen de kaart raken waarop je hem legt. Je mag nooit een andere Conex-hoek bedekken of over de rand van het speelveld gaan. Het cijfer in de Conex-hoek bepaalt hoeveel punten je krijgt. Op sommige kaarten zijn speciale acties afgebeeld. Met de ene verdien je bonuspunten, met de andere gooi je een dobbelsteen, die je extra kaarten of een actiester oplevert. Met de ene actiester kun je een hinderlijke kaart verwijderen en moeten je tegenstanders één handkaart afleggen. Met de andere actiester kun je dubbele punten binnentikken.

Conex is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20 minuten. [Info]

Meer informatie: