Flamme Rouge

Flamme Rouge is een wielrenspel van de Finse uitgever Lautapelit.fi, waarvan afgelopen voorjaar een versie met Nederlandstalige spelregels is verschenen. Deze wordt gedistribueerd door HOT Games. Flamme Rouge is een toegankelijk bordspel, waarin iedere speler een team van twee renners aanstuurt, een ‘rouleur’ en een ‘sprinteur’. Iedere speler heeft voor elke renner een plastic speelfiguur en een eigen set bewegingskaarten. Het speelbord wordt aan het begin opgebouwd uit losse dubbelzijdige stukken, waardoor er verschillende circuits mogelijk zijn. Het spel bevat zes etappeschema’s, maar uiteraard kun je naar hartenlust experimenteren. Een etappe wordt gespeeld over meerdere rondes. Elke ronde heeft drie fases.

In de energiefase pakken de spelers voor elke renner vier kaarten en spelen er per renner één gedekt uit. De niet gespeelde kaarten gaan terug onderop de desbetreffende stapel.

In de verplaatsingfase draaien de spelers de gespeelde kaarten open, waarna ze hun renners volgens de waarde van de gespeelde kaarten verplaatsen. De voorste renner beweegt eerst enzovoort. Je kunt als het ware ‘door’ een andere renner heen bewegen, maar je kunt niet op een veld met een andere renner eindigen.

In de eindfase worden eerst alle gespeelde kaarten uit het spel verwijderd. Daarna kunnen de renners gebruikmaken van slipstream. Is er één vrij vak tussen de achterste groep renners en de groep ervoor, dan voeg je de achterste groep samen met de groep ervoor. Van achter naar voren worden zo alle groepen afgewikkeld, zodat renners meerdere keren kunnen profiteren van slipstream. Ten slotte moet elke renner met een vrij vak voor zijn neus een uitputtingskaart (waarde 2) aan zijn deck toevoegen.

Je wint de etappe door een van jouw renners als eerste over de finishlijn te bewegen.

De spel bevat een variant met hellingen en afdalingen. Op een helling wordt de maximale snelheid van een bewegingskaart gereduceerd tot 5 en is er geen slipstream mogelijk. Bij een helling is de minimale snelheid 5 en is de slipstream weer actief.

Ten slotte

Het spel is mooi uitgevoerd. De klassieke uitstraling van de cover spreekt mij wel aan. Ook het spelmateriaal mag er wezen, maar dan moet je zelf voor een paar druppels hobbylijm zorgen. De plastic speelfiguren zijn zo slecht geassembleerd dat ze om de haverklap uit elkaar vallen. Irritant, maar gelukkig eenvoudig oplosbaar.

Inhoudelijk is het een toegankelijk en luchtig racespel. Door de keuze uit vier kaarten is de geluksfactor meestal niet frusterend. Het belang van slipstream is groot, waardoor je daarop je tactiek probeert af te stemmen. Aan mijn speeltafel werd het vooral een race om de mooiste slipstreambonus. Als je zo jouw sprinter subtiel naar voren weet te krijgen, zonder zijn deck te vervuilen met te veel uitputting, dan duiken op het moment suprême met grote regelmaat negens op en kun je gas geven. Of deze tactiek vruchtbaar is, hangt uiteraard weer af van je grillige medespelers. Je weet wel, ‘ik denk, dat jij denkt, dat ik denk….’.

Flamme Rouge is uiteraard geen simulatie, maar een verdomd leuk racespel in een sfeervolle setting. Het spel is goed speelbaar met twee en drie spelers, maar ik geef de voorkeur aan een volle bak.

Auteur: Asger Harding Granerud
Uitgever: HOT Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30-45 minuten