Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2017

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2017 bekendgemaakt. In de categorie familiespellen gaan de nominaties naar Droomhuis, Imhotep en Kingdomino. Bij de expertspellen gaan de nominaties naar Great Western Trail, Mombasa en Orléans. Ik feliciteer de uitgevers met hun nominaties.

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. Een vakjury van elf experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De genomineerden in de categorie Nederlandse Spellenprijs – familie:

  • Droomhuis, een bordspel voor 2-4 spelers, ontworpen door Klemens Kalicki en uitgegeven door Chronicle Games.
  • Imhotep, een bordspel voor 2-4 spelers, ontworpen Phil Walker-Harding en uitgegeven door White Goblin Games.
  • Kingdomino, een legspel voor 2-4 spelers, ontworpen door Bruno Cathala en uitgegeven door White Goblin Games en Blue Orange Games.

De genomineerden in de categorie Nederlandse Spellenprijs – experts:

  • Great Western Trail, een bordspel voor 2-4 spelers, ontworpen door Alexander Pfister en uitgegeven door 999 Games.
  • Orléans, een bordspel voor 2-4 spelers, ontworpen door Reiner Stockhausen en uitgegeven door White Goblin Games.
  • Mombasa, een bordspel voor 2-4 spelers, ontworpen door Alexander Pfister en uitgegeven door The Game Master.

Bekendmaking winnaars

De jury komt vanavond bijeen om de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs in de beide categorieën te bepalen. De winnaars worden op vrijdag 10 november bekendgemaakt en gehuldigd. Dit gebeurt op een feestelijke bijeenkomst in de speelzaal van de Holiday Inn te Eindhoven, aan de vooravond van het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 11 en 12 november 2017 in het Beursgebouw te Eindhoven.

Over de Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs van Nederland voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit elf onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, recensenten, organisatoren van spelevenementen en leden van spelverenigingen. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 650 leden.

Commentaar: wanneer ik puur vanuit mijn persoonlijke smaak redeneer, heeft de jury dit jaar twee prachtige nominatielijsten afgeleverd.  Wanneer ik het bekijk vanuit mijn perspectief op het hoe en waarom van een spellenprijs, ben ik niet 100% tevreden. Ik vind de expertlijst te zeer gericht op de top van dit subsegment. Ik zie hier liever lichtere expertspellen, zodat je de beginnende veelspeler goed op weg kunt helpen. Op de familielijst vind ik Imhotep minder geslaagd. Dit spel moet het vooral hebben van elkaar in de weg zitten en zieken. Dit wordt aan mijn speeltafel als een kwaliteit gezien, maar voor een familiespel van het jaar vind ik het niet passen. Ik vind het  jammer dat een innovatief spel als Magic Maze niet is genomineerd, maar dit kan gebeuren in een rijke jaargang. Het is ten slotte erg leuk dat eenmansbedrijf Chronicle Games met zijn eerste spel meteen in de prijzen valt. Ik heb Droomhuis deze maand voor het eerst gespeeld tijdens een winkeldemo (ik ben niet meer zo kooplustig met lichte familiespellen). Mijn eerste indruk was positief.

Meer informatie: