Quined Games komt met Agra

Na een paar weken teasen op Facebook en de website heeft Quined Games vandaag toch maar een persbericht over het nieuwe bordspel Agra verstuurd. Dit spel is ontworpen door Michael Keller (de co-auteur van het uitstekende La Granja) en prachtig geïllustreerd door Michael Menzel. Agra is nummer 21 in de Masterprint serie (een liefhebberij van verzamelaars die kicken op genummerde dozen). Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 90-120 minuten. Volgens het persbericht kun je het spel binnenkort via de website voorbestellen. Dit roept bij mij de vraag op waarom dit persbericht uitgerekend vandaag verschijnt. De komst van het spel is immers al oud nieuws na twee weken teasen, het niet openzetten van de voorbestelmogelijkheid is mogelijk frustrerend voor belangstellenden. Quined Games moet blijkbaar nog even werken aan het gevoel voor timing.

Agra speelt zich af in de gelijknamige Indiase stad in de zestiende eeuw. Het centrale speelbord toont een paar standaardpersonages en gebouwen, waarop de spelers allerlei hoofdacties kunnen uitvoeren. Onderop het bord vind je een rivier, waar notabelen wachten op de gewenste goederen. Er is een tweede centrale speelbord, waarop je invloed in gilden bijhoudt en gildeopdrachten kunt vervullen. Iedere speler heeft verder een eigen tableau, waarop onder meer de productiesporen van zijn boerenbedrijfje zijn afgebeeld. Productie en veredeling van goederen is de kern van het spel. Deze goederen heb je nodig om op allerlei manieren winstpunten en andere bonussen te verdienen.

Agra lijkt op het eerste gezicht een worker placement bordspel met veel chroom, allerlei bonussen en nevenacties en een dik regelboek (maar liefst 28 pagina’s). Het heeft er alle schijn van dat dit een interessant spel is, mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt, maar ik vraag me wel af hoe elegant het spelverloop in de praktijk zal blijken. Staar je s.v.p. niet blind op deze zeer oppervlakkige eerste indruk, op de website van de uitgever kun je zelf een beeld vormen aan de hand van het regelboek.

Meer informatie: