Nederlandstalige versie van Honshu

HOT Games heeft deze week een Nederlandstalige editie van het kaartspel Honshu uitgebracht. Dit is een combinatie van een slagenspel en een legspel, waarbij iedere speler gaandeweg zijn eigen landkaartje van elkaar deels overlappende speelkaarten vormt. Elke speelkaart bevat zes velden, met een wisselende mix van terreinsoorten en één getal. De spelers moeten elke ronde in speelvolgorde eerst een van hun handkaarten uitspelen. Het getal op de kaart bepaalt wie vervolgens als eerste een van de gespeelde kaarten mag kiezen (hoogste kiest eerst, enzovoort). Je kunt dit getal met 60 verhogen door een grondstofblokje in te leveren. Je legt de gekozen kaart aan in jouw eigen gebied (met minstens één veld zichtbaar en minstens één veld boven of onder een veld op een vorige kaart). Bevat de kaart een opbrengstveld, dan plaats je daar een bijpassend grondstofblokje. Aan het einde van het spel krijg je 2 punten voor elk zichtbaar bosveld, 1 punt voor elk veld in jouw grootste stad, 2-4 punten voor een fabriek met een bijpassende grondstof en 3 punten per meer (m.u.v. je eerste). De regels bevatten ook nog varianten op deze puntentelling.

Eind 2016 was er nog sprake van dat White Goblin Games dit spel zou uitgeven. Dit hebben ze afgeblazen, naar ik aanneem omdat ze met Kingdomino al een leuk legspel met gebiedjes in huis hebben. Ik leg beide spellen met plezier op tafel, maar ik vind Honshu net een beetje meer pit hebben. Honshu is bovendien aangenamer geprijsd.

Honshu is een ontwerp van Kalle Malmioja. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: