Carrrds!

Carrrds! is een kaartspel van de Nederlandse ontwerper Martin Kool. Het basisspel bestaat uit 36 eilandkaarten, acht sabels en vier pistolen. De eilandkaarten behoren tot groepen in dezelfde kleur. Binnen de groep onderscheiden individuele kaarten zich door unieke symbolen (anker, doodshoofd enzovoort). De elf eilanden hebben een verschillende omvang , die varieert van één tot zes kaarten. Aan het begin van het spel worden de kaarten geschud en krijgt iedere speler zeven handkaarten. De rest vormt een gedekte stapel.

Het basismechanisme doet denken aan het klassieke Kwartetspel. De actieve speler vraagt een medespeler om een specifiek symbool van een bepaalde kleur, waarvan hij zelf al een of meer eilandkaarten op de hand heeft. Heeft de medespeler de gevraagde kaart, dan moet hij hem overhandigen. De actieve speler mag dan bij deze of een andere speler door blijven vragen. Heeft de tegenstander de kaart niet, dan is je beurt voorbij. Mocht je deze beurt geen enkele kaart hebben ontvangen, dan mag je een kaart van de gedekte stapel trekken.

De tegenstander kan zich verdedigen tegen jouw roofoverval. Speelt hij een sabel, dan ontstaat een sabelgevecht, dat pas eindigt wanneer een van de betrokken spelers geen sabel kan of wil spelen. Het gevecht is ook meteen voorbij wanneer iemand een pistool speelt.

Wanneer je een compleet eiland hebt verzameld, leg je deze kaarten open op tafel. Elke neergelegde kaart levert je aan het einde van het spel één winstpunt op. Het einde is daar wanneer de elf eilanden zijn voltooid.

Het spel bevat ook twee kleine uitbreidingen. De eerste introduceert drie speciale actiekaarten. Met een piratenvlag hoef je bij het roven van een eilandkaart alleen maar de kleur te noemen. Met de voodoopop laat je iemand een beurt overslaan. De papegaai stuur je af op een beroving in uitvoering tussen twee andere spelers. Lorre jat de desbetreffende eilandkaart, levert deze bij jou af en jij bent meteen aan de beurt. Jouw papegaai kan overigens wel uit de lucht worden geschoten.

Bij de tweede uitbreiding krijgt iedere speler een piraat, die hem tijdens het spel een eenmalige bonusactie of aan het einde één extra winstpunt oplevert.

Ten slotte

Bij de eerste kennismaking met de spelregels lag de relatie met Kwartet er zo dik bovenop, dat ik bijna geen zin had om een poging te wagen. Gelukkig ben ik een dappere zeeschuimer en zijn we gewoon aan het spelen geslagen. Wat bleek, Carrrds! is een leuke twist op een klassiek idee. Het spelletje is vlot en interactief en vraagt een beetje handmanagement. Een jong publiek kun je hier wel mee vermaken. Ik vind zelf de geluksfactor te overheersend. Het bemachtigen van eilandkaarten is vaak een toevalstreffer. Wanneer je in de loop van het spel de laatste ontbrekende kaart van een door een medespeler met pijn en moeite verzamelde eilandkleur van de stapel trekt, kun je zelfs zonder noemenswaardige inspanning een scheepslading punten incasseren. Daarnaast haalt het voltooien van grote eilanden de vaart tijdelijk uit het spel, omdat het beurten duurt voordat je via de trekstapel een fatsoenlijke kaarthand opbouwt.

Auteur: Martin Kool
Uitgever: Q42
Informatie: BGG
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 15 minuten