Skye

In Skye bouwen de spelers uit losse tegels hun eigen Schotse landschapjes met bergen, velden en meren. Op de gebiedstegels vind je allerlei symbolen, die aan het einde van de rondes en bij de eindtelling winstpunten opleveren. Skye is ontworpen door Alexander Pfister en Andreas Pelikan. Skye was in 2016 het Duitse Kennerspiel des Jahres.

Iedere speler trekt elke ronde drie tegels uit een zak, die je open voor jouw zichtscherm op tafel legt. Achter het scherm markeer je één van jouw tegels met een aflegfiche. Aan de andere twee tegels wijs je een bedrag van minstens één munt toe. Dan gaan de schermen omhoog en verdwijnen de tegels met het aflegfiche weer in de zak. Daarna mag iedere speler in speelvolgorde voor de aangegeven prijs één tegel van een medespeler kopen. De verkoper ontvangt de koopsom en krijgt ook de op de verkochte tegel ingezette vraagprijs terug. Heb je na het verkooprondje nog onverkochte tegels, dan mag je deze houden, maar moet je jouw vraagprijs wel in de bank leggen. Vervolgens leggen de spelers hun gekochte en behouden tegels aan hun landschapjes. Daarbij moeten de terreinsoorten altijd passen, maar hoef je wegen niet te verlengen.

Elke speelronde wordt afgesloten met een puntentelling, die is gebaseerd op een mix van vier aan het begin getrokken scoretegels. Dan krijg je bijvoorbeeld punten voor het meeste geld, bepaalde symbolen of een configuratie van tegels. Elke scoretegel komt in de loop van het spel drie keer voorbij.

Aan het begin van elke ronde krijg je munten voor de met jouw kasteel verbonden whiskyvaten. Mocht je dan achterlopen op het scorespoor, word je in latere rondes getroost met extra munten. Het kan daarom geen kwaad om tijdelijk een beetje achterin te hangen, om vervolgens toe te slaan met een gevulde geldzak.

Na zes rondes volgt de eindtelling. Dan krijg je punten voor jouw resterende geld en voor de symbolen op jouw gebiedstegels met een perkamentrol. Wanneer laatstgenoemden in voltooide gebieden staan, leveren ze zelfs dubbele punten op, wat aardig kan oplopen.

Ten slotte

Op het eerste gezicht lijkt Skye misschien het zoveelste legspel met gebiedstegels, maar onder de motorkap ronkt een interessant en fris spelsysteem. Ik vind de methode voor de distributie van de gebiedstegels een geslaagde vondst. Dit dwingt je om rekening te houden met het tegelaanbod en de bouwplannen van je medespelers, daagt je uit om een juiste waarde te bepalen en maakt het beheer van je geldvoorraad cruciaal. Een volle portemonnee op het juiste moment is van groot belang. Het systeem met de scoretegels zorgt van spel tot spel voor variatie, wat Skye een hoge herspeelwaarde geeft. Dit toegankelijke expertspel is een aanwinst voor mijn verzameling. Wat mij betreft een waardige winnaar van het Kennerspiel des Jahres.

De Nederlandse spelregels van mijn exemplaar bevatten helaas een inhoudelijke fout. De scoretegel die 1 punt oplevert voor elk dier dat grenst aan een boerderij, werkt volgens de Duitse regels ook diagonaal.

Auteurs: Pfister & Pelikan
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 60 minuten