Yamataï bij Days of Wonder

Days of Wonder komt in maart met het nieuwe bordspel Yamataï, een ontwerp van Bruno Cathala en Marc Paquien. Op een archipel strijden de spelers om de gunst van de koningin. Dit levert op drie manieren winstpunten op: geld verzamelen, gebouwen stichten en specialisten inhuren. Het speelbord toont allerlei eilanden, waarop gekleurde cultuurfiches liggen. Onderaan het bord vind je vloottegels, bovenaan het bord liggen specialisten (waarvan de achterblijvers aan het einde van elke ronde aantrekkelijker worden gemaakt met twee munten). Naast het bord ligt een voorraadje gebouwtegels. Iedere speler heeft een eigen speelmat, waarop de actiemogelijkheden worden gepresenteerd.

Met de eerste actie moet je een open vloottegel kiezen. Deze levert de afgebeelde boten en soms andere voordeeltjes op. Met de volgende actie mag je één boot kopen of verkopen. Met de derde actie mag je jouw boten op het speelbord plaatsen. De eerste boot begint op een startveld, de rest is via een keten van boten met elkaar verbonden. Met de volgende actie kun je of cultuurfiches verzamelen of een gebouw bouwen. Wanneer je bouwt, kies je een van de open gebouwtegels en plaats je een gebouw (huisje, poort of paleis) op een leeg eiland naast een van jouw boten. Op de gebouwtegel is afgebeeld welke boten hiertoe aanwezig moeten zijn. De gebouwtegel levert je winstpunten op, eventueel aangevuld met bonuspunten en/of extra geld voor naburige gebouwen. Met de volgende actie plaats je jouw niet gebruikte boten op jouw speelmat. Slechts één boot past in de veilige haven, de rest levert aan het einde strafpunten op. Met de laatste actie kun je een specialist inhuren (inclusief de munten die erop liggen), tegen betaling van twee gelijke of drie verschillende cultuurfiches. De specialisten leveren jou tijdens het spel voordeel op en zijn aan het einde winstpunten waard.

Het spel is voorbij wanneer een speler zijn laatste huisje heeft geplaatst, wanneer een van de bootkleuren is verbruikt, of wanneer er onvoldoende specialisten of gebouwtegels zijn. Dan krijg je winstpunten voor geld, prestigefiches, gebouwen en specialisten. En strafpunten voor niet gebruikte gebouwen en boten.

Yamataï is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 13 jaar (deze leeftijd lijkt wat aan de hoge kant) en heeft een speelduur van 40-80 minuten.

Meer informatie: