H@ll Games op Spiel

delphi-boxDeze kleine Duitse uitgever brengt op Spiel 2016 een nieuw bordspel van Stefan Feld uit. In Das Orakel von Delphi moet je van oppergod Zeus twaalf opdrachten volbrengen. Hiertoe vaar je met jouw schip door een archipel, om op de verschillende eilanden van alles en nog wat te construeren, bevechten en/of af te leveren. Niek Ederveen, hoofdredacteur van het tijdschrift spel!, heeft eind september de persdag van distributeur Pegasus Spiele bezocht, waar hij onder meer dit spel  tegen het lijf liep. Over het bezoek aan Pegasus lees je meer in het decembernummer van Spel!, over Delphi kan ik je nu al wat vertellen.

Aan het begin van het spel bouw je uit 12 losse bordelementen een archipel op, met vaarroutes en eilanden. De spelers beginnen het spel op een centraal startveld. Daarvandaan varen hun schepen uit, om zo snel mogelijk de 12 opdrachten te vervullen en als eerste weer terug te keren. Er zijn vier categorieën opdrachten: standbeelden oprichten, heiligdommen bouwen, grondstoffen offeren aan tempels en monsters verslaan. In een volwaardig spel komt elke categorie drie keer voor, met twee exemplaren per categorie kun je een vlotter spel spelen. De voor deze opdrachten benodigde zaken zijn aan het begin op de verschillende eilanden klaargelegd.

Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop hij zijn actiedobbelstenen bewaart, de laadruimen van zijn schip zijn afgebeeld en waar je op een tabel probeert om in de gunst van de zes goden te komen. Iedere speler heeft verder een unieke, willekeurig getrokken, startbonus.

delphi-speelveld

Een spelerbeurt bestaat uit drie fases. In de eerste fase controleer je hoeveel wondkaartjes je hebt verzameld. Deze doen een beetje denken aan de noodlotfiches uit Brugge. Heb je er drie of meer van één kleur of zes of meer in totaal, dan moet je deze beurt overslaan en mag je drie wonden afgeven. In de tweede fase zet je jouw drie orakeldobbelstenen in. De gegooide symbolen/kleuren bepalen welke acties je waar op het speelbord kunt doen. Je kunt het geluk een handje helpen door met gunstfiches de kleur te wijzigen. Verder kun je in het spel dobbelkaarten bemachtigen, waarmee je één virtuele dobbelsteen extra kunt inzetten. In de derde fase gooi je jouw orakelstenen voor de volgende beurt. Dit kan jouw medespelers een gratis stapje op hun godentabel opleveren.

Je gebruikt jouw dobbelacties om opdrachten te volbrengen. Heiligdommen bouw je op jouw eigen eilandtegels, die aan het begin gedekt liggen en ontdekt moeten worden. Ontdek je een eigen tegel, dan plaats je daar een heiligdom. Ontdek je een tegel van een medespeler, dan verdien je een bonus. Standbeelden laad je in een stad op jouw schip, waarna je ze naar een bouwplaats in de juiste kleur moet vervoeren. Hiervoor krijg je een metgezel, die jou de rest van het spel kan helpen. Een offerblokje verscheep je naar de tempel met dezelfde kleur, waar je wordt beloond met gunstfiches. Monsters versla je in een of meer gevechtsrondes met een dobbelsteen, waarmee je een zeer nuttige uitrustingkaart verdient. Monsters zijn sneller te verslaan wanneer je via schilden voldoende gevechtskracht hebt verzameld. Schilden helpen je ook bij het vermijden van nieuwe wondkaarten.

Nadat je alle opdrachten hebt vervuld, is het zaak om zo snel mogelijk naar het startveld te varen. Ben jij de enige in deze ronde, dan win je het spel. Zo niet, mag je een tie-breaker toepassen.

Dankzij Niek kon ik begin oktober een proefpot met de korte variant spelen. Delphi is een leuke, middelzware titel van Stefan Feld. Geen onoverzichtelijke puntensalade, maar een redelijk toegankelijke combinatie van ‘pick up en deliver’ en zo efficiënt mogelijk reizen. Interactie speelt geen hoofdrol, behalve bij het wegsnaaien van de lucratieve bonuskaarten. Met laatstgenoemden moet je serieus rekening houden, omdat leuke combo’s jou het leven veel gemakkelijker kunnen maken. Het gelukselement wordt goed gedempt door de gunstfiches. Deze staat op mijn verlanglijst voor Spiel 2016.

Das Orakel van Delphi is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 70-100 minuten. Dankzij Olav Fakkeldij is op Boardgamegeek een mooie Nederlandse vertaling te vinden.

Wanneer je Delphi op Spiel 2016 bij de uitgever koopt, krijg je er een leuke promo bij. Door een misverstand tussen uitgever en fabrikant bevat de eerste oplage zes houten pilaren die geen rol in het spel vervullen. Stefan Feld heeft hiervoor een variant bedacht, waarvoor je de regels via de website van de uitgever kunt downloaden. Je vindt H@ll Games in hal 1, standnummer C-116.

Meer informatie: