Navegador komt eraan

navegador-cover-nlMet Navegador voegt The Game Master komende week een tweede spel van de Duitse spelauteur Mac Gerdts aan zijn collectie toe. De Duitse editie van dit bordspel verscheen al in 2010, een jaar na Imperial 2030. De Nederlandse editie van Navegador had blijkbaar wat meer tijd nodig.

Op een langwerpige wereldkaart bevaren Portugese ontdekkingsreizigers de oceanen van Portugal tot Japan, om daar nieuwe gebieden te ontdekken en kolonies te stichten. De actiemotor is de van deze auteur bekende Rondel, een cirkel waarop de meeste acties maar één keer voorkomen. Als je te veel acties overslaat, zinken jouw schepen bij bosjes, wat ook in dit spel geen goede zaak is. Het is dus zaak om de acties voorzichtig te plannen, wat botst met de constante wens om meer, meer en meer te willen.

een blik op het speelbord (Foto: Henk Rolleman)

een blik op het speelbord (Foto: Henk Rolleman)

Verantwoord omgaan met de financiën kan geen kwaad. Het is zaak om snel een geoliede geldmachine op te zetten, waarna je kunt beginnen met het verzamelen van de gewenste zaken en de bijpassende ‘winstpuntenverdubbelaars’. Navegador is meer een economisch groeispel, dan een spel over exploratie van onbekende streken. De laatstgenoemde activiteit is namelijk niets meer dan het verzamelen van houten schijfjes voor punten en het incasseren van een financiële bonus. Hier is helemaal niets mis mee, maar wel handig om te weten, mocht je er iets anders van verwachten. Ik vind Navegador een verrijking van het Nederlandse spellenaanbod.

Navegador is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

Meer informatie: