Kennerspiel des Jahres 2016: Skye

kennerspieldesjahresDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Kennerspiel des Jahres van 2016 bekendgemaakt. Deze prijs voor het beste expertspel is dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De winnaar van 2016 is (ISLE OF) SKYE. Dit legspel is ontworpen door Andreas Pelikan en Alexander Pfister, die hiermee voor het tweede jaar op rij samen deze prijs winnen. Skye wordt uitgegeven door Lookout Spiele, de Nederlandse editie door 999 Games. De andere genomineerden waren PANDEMIC LEGACY – SEASON 1 en T.I.M.E STORIES.

skye-boxIn Skye bouwen de spelers hun eigen Schotse landschapje met bergen, velden en meren. Op de tegels vind je allerlei symbolen, die aan het einde van de rondes en bij de eindtellingen punten opleveren. Iedere speler trekt elke ronde drie tegels uit een zak, die hij voor zijn zichtscherm aanbiedt. Achter het scherm wijs je aan twee tegels een bedrag toe, de derde tegel gaat ongebruikt terug in de zak. Dan gaan de schermen omhoog en mag iedere speler in volgorde één tegel van een medespeler kopen voor de aangegeven prijs. Heb je na dit verkooprondje nog onverkochte tegels, dan mag je deze houden, maar moet je jouw vraagprijs in de bank leggen. Vervolgens leggen de spelers hun tegels aan hun landschapjes. De ronde wordt afgesloten met een puntentelling, die is gebaseerd op een mix van aan het begin getrokken scoretegels (bijv. het meeste geld of een bepaalde configuratie van tegels). Elke scoretegel komt daarbij een paar keer terug. Na vijf of zes rondes volgt een eindtelling. De eerste potjes zijn mij goed bevallen. De distributie van de tegels is een leuk systeem, dat het beheer van je geldvoorraad belangrijk maakt. Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 60 minuten.

Commentaar: ik vond dat de twee andere twee genomineerden terecht in het zonnetje zijn gezet voor hun innovatieve kracht, maar voor mij was Skye de geheide winnaar van de hoofdprijs. Leuk voor 999 Games, dat na de kinderprijs voor de junior editie van Het Stenen Tijdperk met een tweede grote prijs kan pronken.

Meer informatie: