Hoogspanning zonder bord

hoogspanning-kaartspel-box999 Games komt komend najaar met een kaartspel dat is gebaseerd op het populaire bordspel Hoogspanning, winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2010. Hoogspanning: Het Kaartspel richt zich op de acquisitie van centrales en op de grondstoffenmarkt, het verbinden van steden is gesneuveld bij afwezigheid van een speelbord. Het spel kent meerdere soorten speelkaarten. Op de centrales is een startbod afgebeeld, naast de voor stroomopwekking benodigde grondstoffen en de daarmee te verdienen opbrengsten. Er zijn twee centraledecks, met 13 kleine resp. 29 grote centrales. Een grondstofkaart toont de desbetreffende grondstof. Door de kaart te draaien geef je aan hoeveel grondstoffen (0-3) je bezit. Iedere speler start met een handvol geld. Aan het begin worden acht kleine centrales aangeboden in twee rijen van vier, een actieve en een toekomstige markt. De grondstoffenmarkt bestaat uit een aantal kaarten in meerdere kolommen.

hoogspanning-kaartspel

Elke ronde begint met een veiling van centrales. De eerste speler past of start een veiling van een centrale. Dit gaat door totdat iedereen één centrale heeft gekocht of heeft gepast. De hoogste bieder wint een veiling. Je mag per ronde maar één centrale kopen, je mag er maar drie tegelijk in bedrijf hebben. Vervolgens kopen de spelers in omgekeerde speelvolgorde grondstoffen. Je koopt zoveel kaarten als je wilt voor de kostprijs van de desbetreffende kolom. Je mag niet meer kaarten bezitten dan de dubbele behoefte van jouw centrales. In de derde fase produceren de centrales desgewenst stroom. Dit kost je grondstoffen en levert geld op. Op basis van de inkomsten wordt de speelvolgorde aangepast. Vervolgens wordt de grondstoffenmarkt aangevuld. Ten slotte wordt het aanbod van centrales ververst.

Een speciale kaart in het centraledeck activeert het einde. In de laatste ronde produceren jouw centrales winstpunten, aangevuld met één punt voor elke tien geld. Om het spel voor twee spelers interessanter te maken, wordt een neutrale derde speler geïntroduceerd, de ‘Trust’. Het spel bevat ook nog een kleine variant “Het Sloopbedrijf”, die volgens de uitgever ook met de bordspellen Hoogspanning en Hoogspanning Deluxe te combineren is.

Hoogspanning: Het Kaartspel is ontworpen door Friedemann Friese. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten.

Meer informatie: