Beestenboel bij 999 Games

999 Games komt medio juli met de Nederlandse edities van twee beestachtige spellen van de Duitse uitgever Eggertspiele: De Ark is vol en Camel Up Cards.

ark-is-vol-boxEerstgenoemde is al getest door mijn goede vriend Bob, ik geef hem graag het woord. In De Ark is vol proberen de spelen zoveel mogelijk dieren aan boord van hun ark te lokken. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de soorten. Sommige diersoorten zijn meer waard dan de andere en meerdere van één soort betekent bonus. Helaas heeft een zekere Noah het goddelijke recht opgeëist om paren aan boord te nemen, zodat de paren niets waard zijn. Gelukkig kun je deze goddelijke opdracht letterlijk nemen en is er niets op tegen om een enkeling of een grotere groep aan boord te nemen.

ark-is-vol-tegels

Het systeem is simpel, maar nodigt zeer zeker uit tot tactisch spel en is zeer interactief. Hoe werkt het? Elke ronde arriveert een kudde van 12 willekeurige dieren. De speler die aan de beurt is, kan maar één actie doen: dieren pakken of de kudde splitsen. Helaas mag je niet een enkel dier pakken; het moet altijd om een kudde gaan. Dus splits je de nieuwe kudde in twee delen, waarbij je uiteraard de dieren waarin jij bent geïnteresseerd, in dezelfde kudde houdt. Als je splitst, ontvang je één voedselkist, de valuta in het spel. Je betaalt de dieren met voedselkisten (één kist per dier), dus je bent genoodzaakt om meerdere beurten de kuddes te ‘splitsen’ totdat je toeslaat en een lucratieve combinatie in je rekje zet. Daarbij houd je voortdurend je concurrentie in de gaten: waar gaat hij/zij voor? Welke dieren zet ik bij elkaar zodat het geen smakelijk hapje voor hem/haar wordt? Interactiviteit is troef. Het spel houdt op als een speler tien of meer dieren in zijn ark heeft. Dan worden de punten geteld en de winnaar gehuldigd – of luidkeels van geluk beschuldigd, omdat we zelf niet hadden opgelet welke dieren hij verzamelde.

De Ark is vol  is een spel van Ralf zur Linde en Wolfgang Sentker. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

camel-up-cardsVan Camel Up Cards heb ik alleen de spelregels gelezen. Net als in het bekroonde bordspel nemen vijf kamelen deel aan een race, die uit meerdere etappes bestaat. Het parcours is opgebouwd uit speelkaarten. Met een palmboom en een woestijnvos kun je dit parcours beïnvloeden. De spelers proberen zoveel mogelijk geld te verdienen door op de posities van de dieren in de race te wedden. Een speler kan wedden op de winnende of derde kameel in een etappe of op de winnaar of verliezer van de complete race.

camel-up-cards-parcours

De kamelenrace wordt aangestuurd door racekaarten, die één voor één van een trekstapel worden genomen. Deze racestapel is aan het begin van de etappe door de spelers samengesteld, die één open en meerdere gedekte racekaart(en) toevoegen. Iedere speler heeft ook nog één racekaart op de hand, die hij op een geschikt moment kan uitspelen in plaats van een kaart van de stapel. Zodra de racestapel is verbruikt, is de etappe voorbij. Dan krijgen de spelers geld op basis van de posities van de kamelen en hun weddenschappen. Na een paar etappes passeert de eerste kameel de finish en eindigt het spel met een laatste uitbetaling. De speler met het meeste geld is dan de winnaar.

Camel Up Cards is een spel van Steffen Bogen. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: