Een escape room in een doosje

EXIT_LogoDe Duitse uitgever Kosmos lanceert de komende herfst onder de naam ‘EXIT – Das Spiel’ een nieuwe spellenreeks met het thema ‘live escape games’ (ook bekend als escape room). Het principe van een escape room: een groep wordt in een ruimte ingesloten en heeft 60 minuten om te ontsnappen. Daartoe gaan ze gezamenlijk op zoek naar aanwijzingen en lossen ze puzzels op, om daarmee sleutels of cijfercombinaties voor de sloten te verdienen.

Voor EXIT – Das Spiel wist Kosmos het succesvolle auteursechtpaar Inka en Markus Brand te strikken. Zij hebben voor de aftrap drie spellen met verschillende thema’s bedacht, maar er zijn nog meer spellen in ontwikkeling. De eerste drie spellen zijn vanaf medio september verkrijgbaar. Ze zijn geschikt voor 1-6 spelers vanaf 12 jaar en hebben een adviesprijs van 12,99 euro.

exit-serie-1

  • EXIT – Das Spiel: Das geheime Labor. De spelers hebben zich aangemeld als proefpersonen in een laboratorium. Plotseling ontsnapt er damp uit een reageerbuis en valt iedereen in slaap. Wanneer de groep ontwaakt, is de deur van het laboratorium op slot.
  • EXIT – Das Spiel: Die verlassene Hütte. Tijdens een nachtelijke storm houdt de auto ermee op en zoeken de spelers beschutting in een verlaten blokhut. De volgende ochtend zijn alle ramen en deuren met cijfersloten vergrendeld.
  • EXIT – Das Spiel: Die Grabkammer des Pharao. Een groep toeristen bezoekt het graf van Toetanchamon. Ze raken gescheiden van de rest van het gezelschap en belanden in een mysterieuze grafkamer, waarvan de toegangsdeur plotseling sluit.

Aan het begin van het spel beschikken de spelers over een codeschijf en een boek met een afbeelding van de ruimte. Hierop zijn verschillende voorwerpen met allerlei symbolen afgebeeld. Door te combineren, samen te werken en creatief te denken, ontdekken de spelers gaandeweg nieuwe aanwijzingen, lossen ze raadsels op en kraken ze de codes. Ook de fans van ‘Legacy-systemen’ komen aan hun trekken, tijdens het spel wordt er van alles gevouwen, beschreven of verscheurd. Nadat het raadsel is opgelost, is het desbetreffende spel niet meer speelbaar.

Op de beurs Spiel 2016 presenteert de uitgever een heuse escape room, waarvoor via een online prijsvraag toegangskaarten zijn te verdienen.

Update: 999 Games komt in 2017 met een Nederlandstalige editie.

Meer informatie