Burgund – Das Kartenspiel

burgund-kartenspiel-doosMet Die Burgen von Burgund – Das Kartenspiel start Alea een nieuwe spellenreeks in kleine dozen. Het spel is gebaseerd op Stefan Feld’s bordspel die Burgen von Burgund uit 2011. Liefhebbers zullen elementen van dit bordspel herkennen, maar in het kaartspel speelt het ‘positiespel’ op het bord uiteraard geen rol. Iedere speler beschikt over een eigen speelveld dat uit drie kaarten is opgebouwd: links een werkplaats met projecten in aanbouw, in het midden een koninkrijk voor voltooide projecten en rechts een pakhuis, waarin je allerlei nuttige kaarten bewaart.

Midden op tafel ligt een rij met zes kaarten waarop een dobbelsteen (waarde 1-6) is afgebeeld. Hiernaast wordt aan het begin van elke ronde een open aanbod van 7-13  actiekaarten klaargelegd, die de spelers eerst als projecten naar hun werkplaats halen, om ze later in hun koninkrijk te plaatsen. Het resterende spelmateriaal bestaat uit twee stapels goederenkaarten (drie soorten), twee stapels dierenkaarten (vier soorten), arbeiderkaarten, zilverkaarten, winstpuntkaarten en twee soorten bonuskaarten. Daarnaast ligt een stapeltje met vijf rondekaarten, waarop nog meer bonussen zijn afgebeeld. De grootste stapel wordt gevormd door de actiekaarten.

Het spel duurt vijf rondes, waarin iedere speler zes keer aan de beurt komt. Aan het begin van elke ronde krijg je zes actiekaarten van de centrale trekstapel, die je zonder ze te bekijken in een eigen stapel voor je op tafel legt. De startspeler neemt de bovenste twee actiekaarten van zijn eigen stapel in de hand, kiest er één, legt deze open op de centrale aflegstapel en voert één van zes actiemogelijkheden uit. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Bij de eerste drie actiemogelijkheden bepaalt de op jouw kaart afgebeelde dobbelsteen wat je ermee kunt. Elke ingeleverde arbeiderkaart kan de dobbelsteenwaarde op jouw actiekaart met één oog verhogen of verlagen. Daarbij mag je van een ‘6’ naar een ‘1’ en omgekeerd.

burgund-kartenspiel-kaarten

Met de eerste actiemogelijkheid haal je een kaart uit het aanbod naar jouw projecten. De dobbelwaarde op jouw actiekaart bepaalt uit welke rij. Je kunt maximaal drie projecten tegelijk in de lucht houden. Met de tweede actie verplaats je een kaart met dezelfde dobbelwaarde van jouw projecten naar jouw koninkrijk. Het is de bedoeling om daar setjes van drie kaarten met dezelfde kleur te verzamelen. Zodra je een project in jouw koninkrijk plaatst, ontvang je de op deze kaart afgebeelde bonus (extra actie, gratis goed of dier, extra zilver enzovoort). Zodra je een trio kaarten met dezelfde kleur in jouw koninkrijk voltooit, liggen er nog meer bonussen op je te wachten. Met de derde actie verkoop je al jouw goederenkaarten van één soort. Voor elke verkochte kaart krijg je niet alleen één zilverkaart, ze zijn per stuk ook nog eens één winstpunt waard. Als laatste voordeel krijgt de verkoper de startspelerkaart. Met de vierde actie vul je jouw voorraad arbeiderkaarten aan tot twee kaarten. Met de vijfde actie neem je een zilverkaart. Met de zesde actie kun je overtollige zilver- en arbeiderkaarten omruilen voor winstpunten.

Voor, tijdens of na jouw normale actie mag je één keer per beurt drie zilverkaarten inleveren om een extra zilveractie uit te voeren. Dan trek je drie actiekaarten van de centrale trekstapel en kies je uit twee opties. Je mag één van de getrokken kaarten als nieuw project bij jouw projecten leggen, of je gebruikt de dobbelsteen op één van de getrokken kaarten om een willekeurige actie met deze dobbelwaarde uit te voeren.

Na vijf rondes is het spel voorbij en tellen de spelers hun punten. Elke set van drie kaarten met dezelfde kleur levert het afgebeelde aantal punten op. Hetzelfde geldt voor de bonus-, goederen- en winstpuntkaarten in jouw scorestapel. De startspelerkaart is 1 winstpunt waard. Ten slotte krijg je winstpunten voor setjes dierenkaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Achterin het regelboekje vind je een leuke solovariant, waarmee je een beetje kunt stoeien voordat je het spel aan je vrienden voorlegt.

Ten slotte

Baby Burgund biedt een hoop speelplezier in een klein doosje. Je bent lekker voor jezelf aan het verzamelen en optimaliseren, maar je moet ook de plannen van de medespelers in de gaten houden. Het liefst pak je uit het aanbod kaarten waarvan je niet alleen zelf wijzer wordt, maar die ook voor een medespeler van belang zijn. Ook met het inpikken van bonuskaarten deel je de concurrentie een tik uit. Ik ben verder gecharmeerd van de ‘kettingacties’ via de burchten, het raadhuis en het inleveren van zilver. Hiermee kun je jouw ontwikkeling versnellen, wat op zijn beurt weer extra bonussen kan opleveren. Een goede aanvoer van zilver is daarom belangrijk. Wanneer je dit via de verkoop van goederen regelt, verdien je en passant ook nog een lading winstpunten.

Omdat je elke beurt slechts twee (en uiteindelijk één) van jouw actiekaarten kent, heb je geen idee wat de rest van de ronde voor jou in petto heeft. Ik speel daarom graag met de variant dat je aan het begin van elke ronde jouw zes actiekaarten bekijkt, ze gedekt schudt en vervolgens handelt zoals beschreven in de regels.

Ik speel dit kaartspel het liefst met twee of drie spelers, bij een volle bezetting is het soms mogelijk dat er in de laatste beurten weinig interessante acties resteren. Het actiesysteem zorgt voor korte beurten en daarmee een vlot spelverloop, al zal je de eerste potjes vaak moeten nakijken wat de symbolen op de kaarten ook alweer betekenen.

De verpakking is bij Alea al jaren een bron van ergernis. Ik heb het onhandige binnenwerkje uit de doos gehaald en bewaar de kaartjes per soort in ziplockzakjes.

Om dit leuke kaartspel toegankelijk te maken voor Nederlandstalige spelers heb ik een samenvatting van de regels (PDF-bestand) geschreven, inclusief een leesbaar overzicht van de kaartbonussen. Inmiddels zijn de Nederlandstalige spelregels als PDF-bestand door Ravensburger beschikbaar gesteld.

Dit kaartspel is onder meer verkrijgbaar bij de Spellenpoort, de prachtige spellenwinkel in Amersfoort.

Auteur: Stefan Feld
Uitgever: Alea
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten