Hong

hong-boxIn dit tweepersoonsspel zorgen Hongs (tweekoppige draken) voor een hevige strijd in een keizerrijk. De ene speler is een drakenmeester die het keizerrijk wil veroveren. De andere speler is de keizer die dat probeert te voorkomen. Het spel bestaat uit identieke vierkante tegeltjes die door de spelers om beurten op lege velden op het dubbelzijdige speelbord worden geplaatst. Als drakenmeester probeer je zoveel mogelijk Hongs te maken, die uit twee koppen en minimaal één lijfdeel bestaan. De keizer dwarsboomt dit door de tegeltjes zo te leggen, dat er geen complete Hongs ontstaan. Zodra het bord vol ligt met tegeltjes, wordt het aantal Hongs geteld. Zijn dit er 15 of meer, dan wint de drakenmeester. Zijn het er minder, dan wint de keizer. Als je op de tuinzijde van het speelbord speelt, ligt de grens bij 13 Hongs.

Tot zover het basisspel. Met de meegeleverde uitbreiding “Grot van de zeven grootdraken” wordt het spel iets tactischer. Op een klein speelbordje liggen zeven actietegels. Zodra één van de spelers als eerste een Hong van een bepaalde grootte (1 tot en met 7 lijfdelen) vormt, mag hij de bijbehorende actietegel activeren. Hierdoor kunnen tegels op het bord bijvoorbeeld worden gedraaid, verplaatst of omgekeerd naar hun steenzijde. Stenen blokkeren velden op het bord, waardoor het lastiger wordt om Hongs te maken.

Ten slotte

Op de één of andere manier weet het spel mij niet te pakken. De tegeltjes zijn allemaal gelijk en daardoor zit er weinig variatie in. De drakenmeester bouwt op en de keizer breekt af. Je kunt als keizer niet alles tegenhouden, maar wel draken verlengen, waardoor er minder Hongs op het bord kunnen komen. Als drakenmeester heb je belang bij veel draken, dus zijn kleine Hongs juist handig. Door de uitbreiding krijg je wat meer variatie en is de lengte van de Hong ineens wel van belang. Ook voor de keizer kan het dan slim zijn om een Hong te vormen, om zo een leuke actie te kunnen uitvoeren, of om juist te voorkomen dat de drakenmeester een goede actie kan gebruiken.

Ondanks de uitbreiding vind ik het spel tegenvallen. Het is mooi geïllustreerd, de regels zijn simpel en duidelijk uitgelegd, de fiches voor het tellen van het aantal Hongs zijn een uitkomst, maar speelplezier levert het mij helaas te weinig op.

Auteur: Néstor Romeral Andrés
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten