Clown Face

clownface-box999 Games gooit al jaren hoge ogen met de vlotte reactiespellen van Haim Shafir, de Goblins vonden het tijd om een graantje mee te pikken van dit populaire genre. Gelijk hebben ze! Hun nieuwe reactiespelletje heet Clown Face, de auteur is Inon Kohn. Het spel is verpakt in een vierkant doosje met een clown op de cover. Ik vind deze clown een beetje ‘creepy’ overkomen, maar wellicht heb ik een fobie waarvan ik tot voor kort niet op de hoogte was.

Het spelmateriaal bestaat uit 66 dubbelzijdige vierkante kaartjes met lichaamsdelen van de clown (hoofd, linkerhand, rechterhand, linkervoet en rechtervoet) in drie verschillende kleuren (rood, geel en blauw). Verder ligt er een abstracte weergave van het lichaam van de clown op tafel, die bestaat uit drie kleurkaarten en vijf lichaamsdelen. De 66 kaartjes worden geschud en als gedekte trekstapel klaargelegd.

clown-face-speelveld

De deler trekt drie kaartjes van de stapel en legt ze omgedraaid op één aflegstapel. Zodra de derde kaart is neergelegd, proberen de andere spelers deze kaarten te winnen. De derde kaart bepaalt hoe ze moeten reageren: leg de ene hand op de afgebeelde kleur en de andere hand op het afgebeelde lichaamsdeel van de ‘abstracte clown’ in het midden van de tafel. Bij de gezichten is de kleurherkenning iets lastiger, omdat daarop alle kleuren voorkomen en je op de haarkleur moet reageren.

De speler die als eerste de juiste combinatie aanraakt, mag de drie omgedraaide kaartjes op zijn scorestapel leggen en wordt de nieuwe deler. Heb je het fout, dan moet je één van jouw eerder gescoorde kaartjes aan de deler geven.

Na het uitputten van de trekstapel wint de speler met de meeste kaartjes in zijn scorestapel.

Ten slotte

Clown Face is een eenvoudig reactiespelletje met een beperkte mentale uitdaging. Herken de kleur en de vorm, dat is het eigenlijk wel. Hier kun je jonge kinderen inhoudelijk mee vermaken, maar voor oudere spelers lijkt mij Clown Face wat te simpel. Ik vraag me verder af of het artwork geschikt is voor de jonge doelgroep. Zoals gezegd, vind ik de clown een beetje ‘creepy’. Bij een luchtig kinderspelletje had ik gekozen voor een traditioneler, een ‘liever’ plaatje.

Auteur: Inon Kohn
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGG – BSM
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Speelduur: 10 minuten