Abacusspiele start het jaar met chocolade

De Duitse uitgever Abacusspiele presenteert dit voorjaar drie nieuwe titels en een handvol heruitgaven.

cacaochocolat-coverCacao: Chocolatl is de eerste grote uitbreiding van het legspel Cacao. De set bestaat uit vier modules, die je naar eigen inzicht kunt combineren: Schokolade, Bewässerung, Hütten en Landkarten. De eerste module introduceert nieuwe tegels voor de productie van chocolade en nieuwe markten, waar je de lekkernij voor een goede prijs kunt verkopen. De tweede module laat je extra cacao telen tegen betaling met water. De derde module biedt extra vaardigheden en bonuspunten wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Met de laatste module krijg je zicht op komende tegels.

microrobots-boxIn het door Ricochet Robots geïnspireerde Micro Robots proberen de spelers zo snel mogelijk te bepalen hoe een robot van het ene naar het andere veld kan komen. Met dobbelstenen (kleur en cijfer) bepaal je elke ronde het start- en het finishveld. De robot beweegt orthogonaal. Elk volgend veld moet dezelfde kleur of hetzelfde cijfer hebben als het huidige veld. Heb je de complete route gevonden, noem je het aantal stappen en laat je zien of dit klopt. Heb je het goed, win je een fiche. Heb je het fout, geef je een fiche aan de speler op de laatste plek. Met vijf fiches win je het spel. Micro Robots is geschikt voor twee of meer spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 20 minuten.

game-of-trains-boxHet kaartspel Game of Trains is een heruitgave van de gelijknamige titel van Brain Games. De treinkaarten op jouw spoorlijn zijn aflopend gesorteerd. In de loop van het spel moet je ze zo rangeren dat ze in een oplopende volgorde staan. In jouw beurt trek je een kaart, waarmee je een kaart op jouw spoorlijn vervangt. Laatstgenoemde wordt open op het midden van de tafel afgelegd. Als alternatieve actie mag je de speciale actie op een openliggende kaart gebruiken, waarna deze kaart uit het spel verdwijnt. Met de speciale acties kun je kaarten verplaatsen, verwisselen, vernietigen enzovoort. Game of Trains is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 20 minuten.

leo-coverLeo Colovini’s Leo is een coöperatief geheugenspel voor kinderen. De spelers helpen een te langharige leeuw op weg naar de kapper. Gestuurd door speelkaarten beweegt hij over een spoor van gekleurde dierentegels. Hebben kaart en tegel de juiste kleur, is er niets aan de hand. Wanneer de kleuren verschillen, gaat de klok een of meer uren vooruit. De spelers winnen wanneer de leeuw op tijd bij de kapper komt. Leo is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 6 jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

In Word Up!, de Duitse editie van het woordspel Think It Up!, trek je elke ronde letter- en categoriekaarten, waarna de spelers zo snel mogelijk een juist woord proberen te bedenken. Word Up! is geschikt voor 2-10 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

Fliegen klatschen is de tweede heruitgave van dit reactiespel uit 2004. Kaarten met gekleurde vliegen of vliegenmeppers liggen gedekt op tafel. De actieve speler draait een kaart om. Liggen er vliegen in vijf kleuren of een vliegenmepper open, dan mag je een vlieg van de kleur met de meeste vliegen vangen door met je hand op de juiste kaart te slaan. Heb je het als eerste goed, gaat die naar je scorestapel. Heb je het fout, moet je de laatst gescoorde kaart inleveren. Fliegen klatschen is geschikt voor 2-8 spelers vanaf 6 jaar en heeft een speelduur van ong. 20 minuten.

Knatsch is een heruitgave van Michael Schacht’s dobbelspel met strijdlustige ridders. Met de dobbelstenen probeer je mogelijk hoge sets te gooien (hoger dan de combinaties op de speelkaarten). Alleen zo kun je de burchten van je tegenstanders veroveren, toernooien winnen en nuttige actiekaarten bemachtigen. Er zijn drie manieren om het spel te winnen: bouw vier kastelen met verschillende banieren, bouw drie verschillende kastelen en zet de koning af, of bouw twee verschillende kastelen en win drie toernooien.

Zooloretto Junior is een enigszins versoberde, en daardoor prettig geprijsde, heruitgave van Zooloretto Mini uit 2010.

In de catalogus van Abacus vind je een kleine uitbreiding van het Zooloretto Würfelspiel.

Meer informatie: