Spiel 2015 – persdag

De woensdag voor Spiel is sinds jaar en dag het feestje van de pers. Om 11 uur ’s morgens wordt afgetrapt met de persconferentie, die conform een goede traditie uit drie bijdragen bestaat. Een toespraak van de beursorganisator Dominique Metzler, een welkomstwoord van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de Spieleverlage e.V., de branchevereniging van speluitgevers.

de persconferentie gaat van start

Ook dit jaar is Spiel fors gegroeid. Op de beurs vind je 910 exposanten uit 41 landen. Maar liefst 58% van deze standhouders komt uit het – vanuit Duitse optiek – buitenland. Er zijn per saldo veel nieuwe standhouders bijgekomen, die veelal een plek hebben gekregen in de dit jaar toegevoegde hal 7. Het brutovloeroppervlakte van de beurs is hierdoor gestegen naar 63.000 m2. Hal 7 is een forse verbetering ten opzichte van de vorig jaar gebruikte hal 4. Eerstgenoemde ligt veel beter in de loop vanaf hal 3, waardoor er ongetwijfeld meer publiek op deze stands zal afkomen. De toename van standhouders heeft ook gevolgen voor het aanbod. Er worden dit jaar maar liefst 1.000 nieuwe producten voorgesteld (volgens de lijst van de organisator zelfs nog wat meer, maar om dubbeltellingen te verminderen zijn ze wat lager gaan zitten).

Spiel is volgens organisator Dominique meer dan een publieksevenement. Het wordt meer en meer een evenement voor zakelijke contacten. Dit jaar worden 160.000 bezoekers verwacht. Dominique ziet Spiel als verbindingsmiddel voor mensen van alle leeftijden en nationaliteiten. Spiel is tegenwoordig zo internationaal dat de organisator niet meer spreekt over ‘German games’ maar over ‘Euro games’. De beurs kent dit jaar twee opvallende trends: de driedimensionaal uitgedoste kinderspellen en de coöperatieve spellen, waarvan ook deze jaargang de nodige hoogvliegers verschijnen.

Tijdens de persconferentie werd Megacivilization, het indrukwekkende project van 999 Games, in het zonnetje gezet.

Megacivilization

Megacivilization

Klaus en Benjamin Teuber werden op het podium uitgenodigd in het kader van 20 jaar Catan, dat deze beurs wordt gevierd met een Big Game waarvoor 1.000 spelers zijn uitgenodigd. Vanmorgen waren er 902 aanmeldingen, er zijn 923 nodig om het wereldrecord te breken. Er zijn big gamers uit 25 landen. Kosmos strooit met veel bijzondere Catan goodies voor de deelnemers. Tussen neus en lippen door werd gemeld dat van het basisspel wereldwijd meer dan 8 miljoen exemplaren zijn verkocht. Nederland heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd.

vader en zoon Teuber

vader en zoon Teuber

Spieleverlage e.V., de Duitse vereniging van spellenuitgevers, heeft zijn jaarlijkse bericht over de omzetontwikkeling in de branche gepresenteerd. Men meldt dit jaar een omzetstijging van 8,4% in het segment „Spiele und Puzzles“. De familiespellen zijn in 2015 de grootste stijger met een plus van 12,6%, maar ook de kinderspellen vertonen een duidelijke plus. De vereniging ziet een verband met de forse groei die Spiel dit jaar doormaakt, zowel in standhouders als in beursoppervlakte. Voorzitter Hermann Hutter staat verder stil bij het belang van de spelersgemeenschap. Duitsland hoeft niet alleen trots te zijn op zijn voorstrekkersrol in kwaliteit en diversiteit, maar ook op de vele grote en kleine evenementen die de gedachte van het samen spelen uitdragen. Dit is een solide fundament voor de aantrekkingskracht van spellen op groot en klein. Hutter kijkt op basis van deze zomercijfers met veel vertrouwen naar de herfst en de winter. Hij is desgevraagd positief over het enorme aanbod aan nieuwe spellen. De branche laat hiermee volgens hem zien dat men creatief en innovatief is.

Tegen het einde van de persconferentie dankte Dominique de aanwezige pers voor hun belangstelling en de exposure in de internationale media.

Ne de persconferentie was het tijd voor de Neuheitenschau, een presentatie van de nieuwe spellen. Ik beperk me tot een korte impressie.

7 Wonders Duel

7 Wonders Duel

Friedemann Friese

Friedemann Friese

het vliegende tapijt van Goliath

het vliegende tapijt van Goliath

Japon Brand trekt op woensdag al veel volk

Japon Brand trekt op woensdag al veel volk

Marco Polo

Marco Polo

Spinderella

Spinderella