Q&A met Michael Bruinsma op Bordspelmania

Komende week is Michael Bruinsma gast van het spellenportaal Bordspelmania. Michael is de eigenaar van 999 Games, de toonaangevende spellenuitgever die dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag viert. Michael werd in 1990 verliefd op het treinenspel 1835, trok de stoute schoenen aan en haalde 120 exemplaren van dit spel naar Nederland. Onder meer op een Ducosimbeurs aan de Utrechtse Mariaplaats bracht hij de eerste exemplaren aan de man, waarmee het postorderwinkeltje 999 Games was geboren. Deze eenmanszaak importeerde aanvankelijk vooral conflictsimulaties en andere stevige spellen uit de VS, maar al vrij snel verschenen de eerste Duitse gezelschapsspellen in het assortiment. Tussen de bedrijven door stampte Michael – met steun van deze en gene – het Spellenspektakel uit de grond. Zo’n beurs was eigenlijk gekkenwerk voor een kleine eenmanszaak, maar daarmee ook het bewijs van het enorme lef van deze oprechte spellenliefhebber.

Michael Bruinsma in actie

Michael in actie op een Spellenspektakel

Vanaf het nazomer van 1993 draaide het bedrijf een paar jaar op het verzamelkaartspel Magic, waarna op het Spellenspektakel van 1997 de eerste Nederlandse speluitgaven volgden: Serenissima en Formula De. Begin 1998 verscheen Elfenland, de eerste 999 Games titel met het bekende logo. Dit spel won de Speelgoed van het Jaar verkiezing van 1998. Een paar maanden later verscheen Kolonisten van Catan, een jaar later ook Speelgoed van het Jaar en een moderne klassieker met een enorm verkooppotentieel. Dat gold dubbel en dwars voor de volgende verzamelhit waarmee 999 Games in 2000 werd geconfronteerd. De Pokémonrage bezorgde deze jonge uitgever forse groeistuipen, maar gelukkig ook de financiële impuls voor een mooie toekomst.

Michael Bruinsma van 999 Games

Michael wint de Nederlandse Spellenprijs

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en staat Michael nog steeds aan het roer van een sterke, energieke spellenuitgeverij. In dit jubileumjaar verschijnen aan de lopende band nieuwe titels, van vlotte en toegankelijke kinderspelletjes tot verfijnde lekkernijen voor veelspelers. Ik heb grote waardering voor Michael’s bijdrage aan de Nederlandse spellenscène. Deze man heeft de afgelopen 25 jaar een hoofdrol gespeeld bij de groei en bloei van onze spellenhobby. Petje af, bedankt!

Vanaf maandag 4 tot en met vrijdag 8 mei krijg jij de kans om Michael het hemd van het lijf te vragen. Wil jij weten wat hem doet tikken? Welke spellen hij het liefst op tafel legt? Wat we later dit jaar nog van 999 Games mogen verwachten? Waar het in Essen na de beursdag het gezelligst is? Grijp je kans en doe mee aan de Q&A op Bordspelmania. Je maakt daarbij kans op een gratis exemplaar van het bordspel Concordia.

Meer informatie: