Hands

hands-boxHands is het nieuwste spel van de Nederlandse spelauteur Chislaine van den Bulk. Zij heeft de afgelopen jaren eerst een paar spellen in eigen beheer uitgegeven, maar duikt ook steeds vaker op in de catalogi van binnen- en buitenlandse uitgevers. Hands is een vlot reactiespel waarin handgebaren punten opleveren. Dit spel is met open handen ontvangen door White Goblin Games.

Het spelmateriaal bestaat uit 90 kaarten. Er zijn 78 blauwe kaarten waarop één hand is afgebeeld en 12 gele kaarten met twee handen. Op deze kaarten vind je allerlei verschillende handgebaren. Afhankelijk van het spelersaantal krijgt iedere speler aan het begin 3-5 handkaarten.

Hands wordt simultaan gespeeld, er is geen beurtvolgorde. De spelers bekijken hun handkaarten, kiezen er telkens één uit en beelden deze vervolgens tegelijk uit met het bijpassende handgebaar. Tonen twee spelers hetzelfde enkele gebaar, dan laten ze de desbetreffende kaarten zien. Zijn de symbolen inderdaad identiek (klinkt eenvoudiger dan het is, ze lijken soms op elkaar), leggen ze de kaart op hun eigen scorestapel (1 pluspunt) en trekken ze een vervangende kaart van de stapel. Bij drie identieke handgebaren, scoren de snelste twee spelers.

hands-speelkaarten

Zijn er geen gelijke handgebaren, dan kies je gewoon een andere handkaart en beeld je deze uit. Heb je dubbele symbolen in je hand, dan mag je een van deze kaarten aan een medespeler aanbieden, om vervolgens samen te kunnen scoren. Word je onderweg geconfronteerd met een baggerhand, dan mag je kaarten onder de stapel schuiven en nieuwe kaarten trekken.

Wanneer iemand een symbool met twee handen uitbeeldt, moeten de medespelers dit handgebaar z.s.m. nadoen. Andere combinaties zijn dan tijdelijk niet mogelijk. De laatste imitator is de klos, en moet de desbetreffende dubbelkaart op zijn scorestapel leggen. Deze gele kaart is aan het einde 1 strafpunt waard.

Deze chaos van keurige handgebaren gaat door tot de trekstapel is uitgeput en een speler geen vervangende kaart kan trekken. Dan tellen de spelers hun plus- en strafpunten. Degene met de meeste punten mag zijn handen juichend in de lucht steken.

Ten slotte

Een simultaan reactiespelletje met handgebaren, tijdens de eerste kennismaking met de spelregels vroeg ik me af of ik er lol aan zou beleven. Voor alle zekerheid ronselde ik maar wat jong grut uit het segment neven en nichten. En wat bleek, deze simultane gebarensoep was voor deze doelgroep goed op smaak. Alles loopt lekker door elkaar, je bent steeds op zoek naar nieuwe koppeltjes, moet snel schakelen bij dubbele handen en je probeert onder een luchtige spanning je punten te verdienen. Het speelplezier van de jonkies was aanstekelijk. Ook deze krasse knar heeft genoten van de gezellige chaos. Duim omhoog voor Hands!

Auteur: Chislaine van den Bulk
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 3-8
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten