Hans im Glück – voorjaar 2015

De Duitse uitgever Hans im Glück heeft op de Spielwarenmesse in Nürnberg twee nieuwe spellen voor het voorjaar aangekondigd, Auf den Spuren von Marco Polo en de El Grande Big Box. Tijdens de beurs toverde men ook een Star Wars versie van Carcassonne uit de hoed, maar dit legspel uit een ‘galaxy far far away’ komt pas in het najaar uit.

marco-polo-boxAuf den Spuren von Marco Polo is een nieuw worker placement spel voor 2-4 spelers van Simone Luciani en Daniele Tascini, het duo dat ons in 2012 trakteerde op het uitstekende Tzolk’in. Als ik Bernd Brunnhofer van Hans im Glück en Michael Bruinsma van 999 Games mag geloven, is Marco Polo een nieuwe topper. Dit spel won in 2012 de Premio Archimede, een spelontwerpwedstrijd in Venetië, waar beide heren deel uitmaakten van de jury. De spelers treden in de voetsporen van Marco Polo en zijn reisgenoten, die in 1271 uit Venetië vertrokken voor de lange reis naar het hof van de Mongoolse heerser Kublai Khan. Het spel duurt vijf rondes, waarin je opdrachten moet vervullen en locaties moet bezoeken. Iedere speler zoekt zelf zijn optimale route, rechtstreeks over land of bijv. via de dure zeeroute langs Sumatra. Dobbelstenen zijn de werkers in dit spel. Je zet ze in op acties, waarbij de ogen meestal aangeven hoe vaak je een actie kunt uitvoeren of hoeveel goederen je ontvangt. Goederen verhandel je op de markten. Met vervulde opdrachten verdien je punten, maar ook belangrijke privileges als gratis reizen of extra actiestenen. Uiteraard begin je met weinig grondstoffen en probeer je jouw rijkdom gaandeweg uit te bouwen.

marco-polo-speelbord

Marco Polo verschijnt later dit jaar ook bij 999 Games, waar men overigens nog op de titel broedt.

el-grande-big-box-deIn oktober 1995 kon ik voor het eerst met een perskaart naar Spiel. Op de vroege woensdagmiddag ging ik voor een Bratwurst naar de snackcorner tussen de hallen 12 en 11. Tijdens deze vette lunch viel mijn oog op de naburige kleine stand van Hans im Glück. Daar werd een groot bordspel op tafel gelegd, met een kaart van Spanje, een houten toren en een lading blokjes. Ik stapte erop af, hoorde de uitleg aan en was meteen verkocht. 80 DM armer, maar een prachtig bordspel rijker, dat nog diezelfde avond een verpletterende indruk op me maakte. El Grande was de naam, 20 jaar later durf ik dit nog steeds mijn favoriete spel te noemen. Hans im Glück viert de 20ste verjaardag van dit kroonjuweel aan de vroege kant. Al in het eerste kwartaal verschijnt de El Grande Big Box, waarin het basisspel en alle uitbreidingen zijn opgenomen. In deze versie is de toren van karton en zijn de blokjes vervangen door meeples. 999 Games komt dit kwartaal met een Nederlandse editie, die nota bene een ‘jubileumuitbreiding’ bevat die door Hans in Glück niet wordt genoemd.

Meer informatie: